PREDSEDNIK VENECUELE ZAPRETIO OPOZICIJI: “Neću oklevati da odgovorne za puč stavim iza rešetaka”

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro upozorio je da neće oklevati da zatvori i sudi "izdajnicima" koji su prema njemu odgovorni za neuspelu vojnu pobunu na koju je pozvao opozicioni vođa Huan Gvaido.

Beta/AP

– Neću imati nikakvih oklevanja kada sud naredi da stavim iza rešetaka odgovorne za taj kriminalni puč – rekao je venecuelanski predsednik pred više hiljada pristalica u govoru pred predsedničkom palatom Miraflores u sredu, povodom Praznika rada.

U utorak u zoru opozicioni vođa Gvaido, koga oko 50 zemalja priznaje kao prelaznog predsednika, pojavio se na video snimku okružen vojnicima za koje je rekao da su se pobunili i da su mu se pridružili. Uz njega je bio i istaknuti opozicionar Leopold Lopes, koga su iz kućnog pritvora oslobodili vojnici koji podržavaju Gvaida.

Gvaidov poziv na vojnu pobunu izazvao je velike demonstracije podrške, posebno u Karakasu gde je bilo okršaja pristalica opozicije i snaga bezbednosti.

Međutim u utorak uveče Maduro je rekao da je osujetio taj pučistički pokušaj.

U trenutku kada je pobuna izgubila snagu opozicionar Leopoldo Lopes sklonio se u ambasadi Španije dok je 27 venecuelanskih vojnika zatražilo azil od brazilske misije u Karakasu.

Maduro je takođe rekao da je takozvani državni udar iz Bele kuće organizovao Džon Bolton, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

– Narednih dana pokazaću ko je kovao zaveru i daću dokaze da su to radili da narod zna ko su izdajice i da sud radi svoj posao – rekao je Maduro.

Maduro je dodao da “ni meci ni puške neće omogućiti da predsednik marioneta vlada iz predsedničke palate Miraflores” u Karakasu.

Gvaidove pristalice su ponovo juče demonstrirale širom Venecule.