Tramp je u četvrtak otputovao iz Sjedinjenih Država na samit Grupe 20 u Argentini, gde će taj vrhovni komandant koji najviše voli da je kod kuće, provesti samo 48 sati, ali će za to vreme nagurati niz sastanaka na visokom nivou sa stranim liderima.

Međunarodni samiti su nužan, neizbežni ne uvek željeni događaj za bilo kojeg lidera, ali Tramp ih uz to tako planira da kao predsednik koji ne voli da putuje skrati koliko god može boravak u inostranstvu.

Prvobitno, Tramp je planirao sastanke sa osam svetskih lidera na G20, ali je u četvrtak iznenada otkazao vidjenje s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Bela kuća je rekla da će zvanični sastanci s liderima Turske i Južne Koreje biti zamenjeni neformalnim razgovorima.

Predviđeni sastanak u četiri oka s japanskim premijerom Šinzom Abeom će se pretvoriti u “trilateralni” kada im se na polovini pridruži indijski premijer Narendra Modi.

Poznat zbog uživanja u rutini i preferiranja sopstvenog kreveta, Tramp je u velikoj meri izbegao maratonska putovanja tokom druge godine svog predsednikovanja. To je i posledica nekih ambicioznijih svetskih turneje tokom njegove prve godine. Ta promena pokazuje ne samo gde želi da spava, već i podvlači sve veću izolaciju SAD pod Trampovom parolom “Prvo Amerika”.

Tramp je ovog meseca otkazao planiranu usputnu stanicu u Kolumbiji, navodeći neodređene teškoće pri planiranju, ali njegov javni program ne otkriva bilo šta značajnije.

To nije bio prvi put da Tramp skraćuje putovanja. Ove godine, Tramp je potpuno otkazao putovanje po Južnoj Americi, navodeći svoju potrebu da se usredsredi na krizu u Siriji. U junu je napustio Singapur ranije nego što se očekivalo posle sastanka s liderom Severne Koreje Kimom Džongom Unom. Njegovo nedavno putovanje u Pariz je trajalo samo jedan vikend.

Iako već decenijama ima privatni avion, Tramp je uvek pokazivao nevoljnost da spava na nepoznatim mestima. Od preuzimanja funkcije, na mestima čiji nije vlasnik proveo je samo nekoliko noći i zapamćeno je da je besneo na svoje osoblje zbog smeštaja na njemu nepoznatim mestima.

Tri sadašnja i bivša zvaničnika Bele kuće rekla su da je Tramp bio vidno nervozan zbog putovanja u inostranstvo i da su skraćivali putovanja po njegovom ukusu. Bela kuća nije odgovorila na zahtev za komentar. Svi su govorili pod uslovom da im se ne objave imena jer razgovaraju o unutrašnjim pitanjima.

Osoblje Bele kuće kaže da Tramp preferira da igra ulogu domaćina, a ne gosta na međunarodnoj sceni, kako jer mu se to svidja, tako i zbog simbolike. Tramp uživa da stranim liderima pokazuje Belu kuću, a posebno da ih vodi u obilazak Zapadnog krila i Izvršne zgrade i prepričava im istoriju.

On takođe uživa u tome da gleda vodeće svetske lidere kako razgledaju njegovu kućnu kancelariju – Ovalni kabinet.

Od kada je preuzeo dužnost, Tramp je osam puta putovao u inostranstvo – četiri u prvoj godini mandata i četiri do sada ove godine, ne računajući sadašnje putovanje, u Argentinu.

Njegoiva putovanja u prvoj godini bila su veća, uz dve maratonske turneje – jedne preko Bliskog istoka i Evrope, i jedne kroz većinu Azije. Posetio je 13 zemalja i Zapadnu obalu tokom prve godine, a samo sedam zemalja u drugoj godini svog mandata.

Trampova putovanja se ne podudaraju sa prvim turnejama prethodnog predsednika Baraka Obame, koji je u prvoj godini imao 10 putovanja. Obama je, takođe, u drugoj godini mandata broj putovanja smanjio na šest.

Trampove pristalice naglašavaju da je on, čak i s manje putovanja ove godine, preuzeo veliki diplomatski izazov svojom posetom Singapuru da bi se sastao s liderom Severne Koreje Kimom Džongom Unom.

Ove, 2018. godine, Tramp se u velikoj meri okrenuo domaćoj političkoj sceni, započinjući jesenas ambicioznu turneju tokom predizborne kampanje da bi zaštitio poslanička mesta Republikanaca u Kongresu SAD.

Preuzimajući dužnost na svojoj platformi kancelariji na “Prvo Amerika”, Tramp je uvek imao kolebljiv stav na svetskoj sceni. Iako njegove pristalice tvrde da je podstakao preoblikovanje svetskog poretka, kritikovan je da napušta ulogu SAD kao svetskog lidera.

Nije nedostajalo drame na Trampovim putovanjima u svet.

Nedavno u Parizu na vikend komemoraciji 100. godišnjice kraja Prvog svetskog rata, Tramp je bio podalje od saveznika. Počeo je posetu “tvitom” kojim je napao poziv francuskog predsednika za formiranje evropskih snaga odbrane, stizao je na skupove kasno i sam, i veliki deo te posete proveo je daleko od javnosti, u rezidenciji američkog ambasadora u centru Pariza.

Ranije ove godine, Tramp je potresao sastanak Grupe sedam zemalja u Kanadi jer je najpre prihvatio zajedničko saopštenje o trgovini, od kojeg je naglo odustao dok je leteo ka Aziji. Žalio se da ga je zbog njegove pretnje uvoznim taksama s leđa napao kanadski premijer Džastin Trudo na završnoj konferenciji za novinare na samitu. U “tvitovima”, Tramp je uvredio Trudoa time što ga je nazvao “nepoštenim” i “slabim”.

Dok je Tramp imao teške reči za saveznike tokom putovanja, često se mnogo toplije odnosio prema protivnicima, upućujući ljubazne reči Kimu, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i krunskom princu Saudijske Arabije. Na nedavnom skupu tokom predizborne kampanje u SAD, Tramp je rekao o Kimu: “Napisao mi je divna pisma, odlična su. Mi smo zaljubljeni!”.loading...