PREGOVORI SA EVROPOM: Srbija otvorila nova dva poglavlja, Savet razmatra još tri

Srbija je na medjuvladinoj konferenciji danas u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, poglavlje 33 o budžetskim odredbama i 13 o ribarstvu.

Evropska Unija
pixabay.com

Komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je preko Tvitera otvaranje dva nova poglavlja i napisao da sa zadovoljstvom očekuje dalji napredak u vladavini prava i prioritetnim oblastima. On je izjavio i da je Savet EU već razmatrao otvaranje još tri nova poglavlja sa Srbijom koja je “na dobrom putu ka članstvu u Uniji”.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je predvodila delegaciju Srbije na Osmoj medjuvladinoj konferenciji, rekla je na konferenciji za novinare posle sastanka da su to dva vrlo važna i konkretna poglavlja.

Poglavlje 33 nas spema da ubudućnosti na pravi nacin učestvujemo u zajedničkom evropskom budžetu kao i da budemo korisnici fondova kad budemo članice Evropske unije, dok je poglavlje 13 takodje važno za nas da uredimo oblast ribarstva, rekla je Joksimović.

Ona je rekla da Srbija pokazuje posvećenost evropskim integracijama uz sve teškoće koje postoje i u Evropskoj uniji i u regionu, da je posvećena da prevazidje teret prošlosti i sprovede unutrašnje reforme.

Neophodna je sinergija, da saradjujemo kao partneri i da dobijemo podršku EU – rekla je Joksimović. Ona je dodala da na svaki mali korak u pravcu pridruživanja Srbija gleda kao na važan korak.

Han je ukazao da je za otvaranje daljih poglavlja važno da bude opipljivog napretka u vladavini prava i procesu normalizacije sa Kosovom.

Na sastanku Evropsku komisiju predstavlja Johanes Han a Savet Evropske unije Ekatarina Zaharieva, ministarka spoljnih poslova Bugarske kao predsedavajuće Unijom.

Joksimović se zahvalila Bugarskoj kao predsedavajućoj Uniji ovog polugodišta zato što je vratila u fokus Zapadni Balkan i proširenje i rekla da je to Srbija na pravi način iskoristila.