PREKINUT SAMIT TRAMPA I KIMA: “Zamolili smo ga da učini više, nije bio spreman”

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una završen je bez dogovora, saopštila je Bela kuća. Američki predsednik je u obraćanju medijima izjavio da iako su vodili konstruktivne razgovore sada nije trenutak da bilo šta potpiše sa severnokorejskim liderom.

Beta/AP

Kako je saopštila Bela kuća, Donald Tramp i Kim Džong Un, iako nisu postigli dogovor, vodili su konstruktivne razgovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i ekonomiji Severne Koreje.

U ovom trenutku nije postignut dogovor, potvrdila je portparolka Bele kuće Sara Sanders i dodala da će se sastanci nastaviti u budućnosti.

Razgovori Trampa i Kima završeni su u Hanoju ranije nego što je bilo planirano. U toku je Trampovo obraćanje medijima, a obraćanje severnokorejskog lidera je za sada pod znakom pitanja.

Američki predsednik je u obraćanju medijima izjavio da “iako su vodili konstruktivne razgovore sada nije trenutak da bilo šta potpiše sa severnokorejskim liderom”.

– Kimova vizija deneuklearizacije nije u skladu sa američkom – rekao je Tramp ne ulazeći u detalje i dodao da će razgovori sa Kimom biti nastavljeni.

Na konferenciji se obratio i državni sekretar SAD Majk Pompeo koji je rekao da je Kim Džong Un bio “nespreman” za ispunjavanje američkih zahteva, prenosi Si-En-En.

– Nismo došli do nečega što je imalo smisla za Sjedinjene Američke Države. Mislim da se predsednik Kim nadao da ćemo to učiniti. Zamolili smo ga da učini više. Bio je nespreman da to učini – istakao je Pompeo i dodao da će za pregovore trebati vremena.

Bi-Bi-Si navodi da su Kim i Tramp završili ranije razgovore i da se svako uputio ka svom hotelu.

Skraćivanje samita došlo je kao pravo iznenađenje za sve – zbog ohrabrujućih poruka koje su se čule u njihovom poslednjem razgovoru sa novinarima kada je Kim Džong Un neformalno izrazio spremnost za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

– Da nisam spreman ne bih sada bio ovde – odgovorio je Kim Džong Un novinarima na pitanje da li je spreman za denuklearizaciju.

Američki predsednik je istakao da je to dobar odgovor.

– To je možda i najbolji odgovor koji ste ikada čuli – rekao je Tramp.