PREKO POTREBNO OLAKŠANJE: Razvijen NAJBRŽI test na koronu do sad

Test je razvijen u Austriji...

Pixabay.com

Nova vrsta tehnologije s biočipovima pouzdano otkriva i najmanje količine virusa i to neuporedivom brzinom, što smanjuje rizik od lažno negativnih rezultata.

Dosadašnji brzi testovi na koronu se temelje na poznatim metodama koje su ranije primenjivane i na drugim virusima. Međutim, na Tehnološkom Univerzitetu u Beču (TU Wien) je razvijena nova vrsta ispitne metode koja je izuzetno osetljiva i može postići najbrže rezultate do sada.

Dovoljno je samo od tri do pet virusa da bi se pouzdano generisao signal.

Proći će još nekoliko meseci usavršavanja dok prototip ne bude spreman za tržište, ali istraživački tim se nada da bi se novi test mogao koristiti za testiranje velikog broja ljudi s velikom pouzdanošću i to u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Kako funkcioniše ovaj test

Funkcioniše tako što se na biočip pričvršćuju odgovarajuća antitela koja mogu držati virus. Ukoliko ispitni uzorak sadrži viruse, oni se na tom delu fiksiraju. Tada u igru ulazi druga vrsta antitela, koja se slobodno kreće i sadrži nanočesticu zlata te se veže za statični virus i na taj ga način obeležava.

Na ovu označenu česticu zatim dolazi srebrena otopina. Atomi srebra se vežu za zlato, tako da se pojavljuje struktura plemenitih metala toliko velika da stvara električni kontakt između dve elektrode. Električni signal dalje može dovesti do paljenja lampice koja je dokaz da se između elektroda mora nalaziti virus.

Dosadašnji testovi su vrednovani na osnovu test traka, što pri maloj količini virusa često dovodi do nepouzdanih rezultata. Cilj novog testiranja je imati što nižu stopu lažno negativnih rezultata.

Druga prednost je što nisu potrebni dodatni kompleksni uređaji nego samo biočip. Najkraće vreme koje su dosadašnje metode oduzimale je 12 minuta po testu, što ne deluje mnogo, međutim, nije primenjivo prilikom organizacije velikih događaja.

Trenutno se radi na usavršavanju tehničkih detalja, ali s obzirom na to da se pokazalo da metoda funkcioniše, patent je već prijavljen.

Uz to bi se ova metoda mogla primenjivati i na bilo kojoj drugoj vrsti virusa.