Premijer Francuske: “Ako se Evropa ne bude zainteresovala za rat, rat će se zainteresovati za Evropu”

evropa
wikipedia.org

Premijer Francuske Eduar Filip založio se danas u Minhenu za "operativni angažman" vojski zemalja Evropske unije (EU), da odbrana ne bi ostala samo "tema razgovora".

 

Ukoliko bezbednost Evrope nije praćena znajčajnijim angažmanom zemalja članica (EU), onda je to samo tema razgovora – rekao je Filip na godišnjoj međunarodnoj konferenciji o bezbednosti, uz ocenu da je “Evropa pred zidom”, za šta na nekoliko frontova francuske snage “cenu plaćaju krvlju”.

Ako se Evropa ne bude zainteresovala za rat, rat će se zainteresovati za Evropu – rekao je Filip parafrazirajući Lava Trockog.

Filip je ponovio predlog svog predsednika Emanuela Makrona o “Evropskoj incijativi za intervenciju” u kojoj bi bile angažovane vojske zemalja EU. On je rekao da na početku naredne decenije Evropa treba da ima zajedničke snage, zajednički budžet za odbranu i zajedničku doktrinu.

Evropsku odbranu nećemo izgraditi novim strukturama, već delujući zajedno… i to na svim područjima operacija, rekao je Filip.

Francuski premijer je rekao da “uprkos Bregzitu, računamo na zajednicu interesa koji nas ujedinjuju i bliske veze uspostavljene između naše dve zemlje će čak i ojačati”. Kao i francuska ministarka oružanih snaga Florans Parli u petak, i Filip je potvrdio “aktivnu ulogu” Francuske u NATO, iako Vašington strahuje da oživljavanje evropske odbrane oduzima resurse Atlantskom savezu.

Treba prekinuti sterilne teološke rasprave. Snažan NATO to je Evropa konsolidovane odbrane, odgovorna EU kao adut vojnog saveza kakav je NATO – rekao je Filip.loading...