PREMIJER U PROBLEMU: Nije plaćao TV pretplatu, pa mu UKINUTA POSLANIČKA PLATA

Daljinski
Pixabay.com

On je to otvoreno priznao prošle nedelje u parlamentu i čak je pozvao i građane da ne plaćaju ukoliko nisu zadovoljni radom javnog servisa.

 

Radiotelevizija Slovenije sudskom zabranom na poslaničku platu naplatila je od lidera opozicione SDS i bivšeg premijera Janeza Janše dug za TV pretplatu.

Da već dve godine ne plaća RTV pretplatu od 12,75 evra mesečno, Janša je lično priznao prošle nedelje u parlamentu, rekavši da bi pretplatu trebalo da otkažu i drugi koji su nezadovoljni izveštavanjem javnih medija, koji su, po njegovoj oceni, pristrasni i iskrivljeno prikazuju stvarnost.

Janša je to rekao povodom rasprave koju je pokrenula njegova nedavna šokantna izjava u kojoj je jednu novinarku i jednu urednicu na javnoj televiziji nazvao “odsluženim prostitutkama” javnog novinarstva, nakon što su u televizijskom dnevniku objavile prilog u kome je njegova stranka optužena da širi ksenofobiju u migrantskoj krizi, a neki njeni članovi kao navodni neonacistički simpatizeri.

Na Janšin poziv građanima da ne plaćaju zakonski obaveznu pretplatu reagovao je direktor RTV Slovenije Marko Fili, kazavši da Janša poziva na građansku neposlušnost i nepoštovanje zakona što je neprimereno i neodgovorno, posebno za jednog političara.

List Dnevnik piše da je Janšin dug za neplaćenu dvogodišnju pretplatu naplaćen sudskom zabranom iz njegove poslaničke plate, pri čemu su mu zaračunate i kamate na dugovanje.

Slovenački javni servis 70 odsto potrebnih prihoda ostvaruje od pretplate koju mora da plaća svako domaćinstvo priključeno na električnu mrežu.

Janša je u kritikama javnog servisa jedan od najradikalnijih političara. On tvrdi da su javni servisi pod uticajem postkomunističke levice koja koristi svaku priliku za klevetanje političkih rivala.