PREMIJERKU ČUVA ŽENA: U obezbeđenju Ane Brnabić uvek se nalazi i OVA DAMA (FOTO)

Ana Brnabić
Printscreen

O bezbednosti predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić brine Bezbednosno-informativna agencija, i to u veoma neobičnom sastavu.

 

Nakon što je izabrana za premijerku, na javnim događajima Ana Brnabić je počela da se pojavljuje uz nešto drugačije obezbeđenje. Brigu o njenoj sigurnosti preuzela je BIA, a novina, bar kada su u pitanju naše prilike, jeste da je uz predsednicu Vlade uvek i jedna žena.

 
Na prijemu u američkoj ambasadi prvi put se pojavila nova telohraniteljka. Na dva metra od premijerke, diskretno, da ne smeta u razgovorima koje je Brnabićeva vodila sa drugim zvanicama. I pored toga, nikom nije promaklo lepo i strogo lice koje prati svaki korak premijerke.

Iako se do informacija o zaposlenima u bezbednosnim službama po pravilu teško dolazi, Blic je saznao neke detalje.

– Ne postoji nikakav poseban razlog zašto je uz premijerku žena. Recimo da je u pitanju rodna ravnopravnost i da se vodi računa o zastupljenosti oba pola kada je obezbeđenje najviših državnih zvaničnika u pitanju – navodi sagovornik “Blica” upoznat sa procedurom.

 

Novinar “Blica” i sam se prilikom intervjua sa premijerkom uverio u rigorozne bezbednosne mere koje je potrebno proći na putu do predsednice Vlade.

Kada smo došli na intervju, ispred kabineta nas je sačekala devojka iz obezbeđenja koja je uz Brnabićevu na svim važnim događajima. Insistirala je da u Faradejev kavez fotoreporterka i ja odložimo mobilne telefone i tek onda uđemo u kabinet. Nije pomogao ni naš argument da nam je telefon sredstvo za rad, da očekujemo važan poziv, kao ni to da na diktafon aplikaciji na ajfonu snimamo intervju. Bila je neumoljiva, telefon može unutra samo ukoliko je ugašen – ispričala je koleginica koja je imala bliski susret sa devojkom iz BIA.

Vučićevo obezbeđenje

U timu koji brine o bezbednosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića nema žena. Ipak, jednom prilikom on je rekao da nema predrasude kada je reč o nežnijem polu na ovakvim pozicijama.

Pre nekoliko godina Vučić je posetio pripadnice Vojske Srbije u Reprezentativnom objektu Dobanovci da bi se upoznao s tim kako žene u vojsci izvršavaju zadatke. Mirjana Sakić, jedna od pripadnica specijalne jedinice “Kobre”, pitala je Vučića zašto u njegovom obezbeđenju nema žena.

– Nije na meni da biram ko će biti u obezbeđenju. Ipak, osećao bih se jednako bezbedno ukoliko bi se i žene nalazile u mom obezbeđenju – rekao je on.