PREMINULIH SVE VIŠE: Korona presek zabrinjava – novozaraženih ponovo PREKO 5 HILJADA

Raste broj obolelih i hospitalizovanih u bolnicama širom Srbije. Najviše novoobolelih registrovano je u Beogradu, ali je i Niš već danima po broju zaraženih koronavirusom u samom vrhu.

Bolnica
Pixabay.com

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminula 32 obolela. Od testiranih 18.288, na koronavirus su pozitivne 5.446 osobe. Na respiratorima 209 pacijenata.

Dr Miodrag Stojanović iz laboratorije “Vatreno oko” rekao je za RTS da zabrinjavaju cifre u Nišu, gde je zabeležen najviši broj prvih pregleda – oko šest stotina.

“Ako se posmatra Gausova kriva, odnosno uzlazni njen uzlazni deo, taj deo je veoma strm, što znači da je broj novootkrivenih slučajeva iz dana u dan sve veći, objasnio je Stojanović.

Procenat pozitivnih je jako je veliki, upozorava Stojanović i dodaje da je broj pozitivnih na dnevnom nivou veći nego u decembru.

Dva dana smo imali procenat pozitivnih 53 i 54, što definitivno nije normalno i nije uobičajeno“, navodi Stojanović.

Infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je trenutna epidemiološka situacija rezultat nedovoljnog poštovanja mera prevencije.

“Nama je sada najveći problem što su bolnice pune a zdravstveni radnici preumorni”, rekao je Pelemiš i istakao da bi svima trebalo odati veliko priznanje jer je najteže onima koji su stalno uz pacijente.

Istakao je i da je proces vakcinacije ugrožen zbog velikog broja inficiranih.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je naveo da ne možemo deliti stanovništvo po tome da li su vakcinisani ili nisu.

Pravo svakog je da izabere da li će biti vakscinisan ili neće. Pošto sam se i sam vakcinisao ne mogu da govorim protiv vakcine. Ali ne može se praviti po tom osnovu neka vrsta deobe stanovništva Srbije na osnovu toga – da li su ili nisu vakcinisani. Znam za te ideje i znam da su postojale ideje da oni koji su vakcinisani odnosno revakcinisni mogu da prisustvuju sportskim manifestacijama, koncertima, uopšte kulturnim manifestacijama za razliku od onih koji nisu”, navodi Pašalić.