Preminuo bivši šef nemačke diplomatije Gido Vestervele

Gido Vestervele
Beta

Bivši nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele preminuo je u 54. godini pošto je bolovao od leukemije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

 

Vestervele je kao šef liberalne Partije slobodnih demokrata bio na čelu diplomatije u vladi Angele Merkel od 2009. do 2013.

On se javno izjasnio kao homoseksualac i bio je prvi gej na visokom položaju u Nemačkoj. Od 2009. do 2011. je bio i vicekancelar.

Vestervele je preminuo od leukemije u bolnici u Kelnu.

Vučić: Umro je istinski prijatelj Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na Tviteru naveo da je Vestervele bio iskreni prijatelj Srbije “istinski prijatelj Srbije”.

Lično sam bio počastvovan prijateljstvom i srdačnom saradnjom sa gospodinom Vesterveleom, koji je bio voljan ne samo da pažljivo sasluša, već i da ponudi iskrene i mudre savete, koji su rezultat bogatog političkog iskustva – naveo je Vučić u telegramu koji je uputio nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu.

 

On je u telegramu rekao da je sa velikom tugom primio vest o smrti Vestervelea i da je to veliki gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već i za sve one koji su imali priliku da ga poznaju.

Vučić je naveo da će Vestervele ostati upamćen po bogatom političkom iskustvu i izuzetnoj posvećenosti i naporima kroz aktivnosti Vestervele fondacije.