PREMINUO SLAVNI KOMPOZITOR: Njegove muzičke teme su udahnule dušu serijama koje volimo

Žan-žak Peri
Vikipedija

Žan-žak Peri, francuski kompozitor i pionir elektronske muzike, preminuo je u Švajcarskoj u 87. godini od raka pluća.

 

“Nažalost, moj otac je umro, 4. novembra od karcinoma”, potvrdila je u nedelju njegova ćerka Patricija Leroja za agenciju Frans Pres.

Muzička karijera Perija, počela je ’50-ih godina i on je bio među prvim evropskim muzičarima koji su prihvatili elektronske instrumente. Nakon što se početkom ’60-ih godina preselio u SAD, Peri se povezao sa kompozitorom Geršonom Kinslijem.

Zajedno su snimili dva značajna albuma “The In Sound From the Way Out” 1966. i “Kaleidoscopic Vibrations: Electronic Pop Music From Way Out” 1967″.

Kao vlasnik diskografske kuće “Oglio Records”, imao sam zadovoljstvo da se sretnem sa  stotinama umetnika, ali sam retko imao priliku sarađivati sa legendama”, rekao je za internet izdanje časopisa “Rolling Stone” Karl Kaprijolo.

Perijev prijatelj je 2006. objavio njegov album “The Happy Electropop Music Machine”.

“Žan Žak Peri  je legenda i zahvalan sam što sam imao priliku pomoći mu da podeli svoju divnu muziku sa svetom”, rekao  je vlasnik “Oglio Recordsa”.

Peri je i koautor poznatih džnglova koji sviraju u Diznilendu, a njegova muzika se pojavljivala  u reklamama i TV serijama poput Simpsonova i Saut Parka.loading...