PREMINUO slavni ruski glumac koji je osvojio prvu Zlatnu palmu nakon smrti STALJINA

Aleksej Batalov
Print screen

Bio je poznat kao prefinjeni gospodin, čije je dobijanje nagrade u Kanu, označilo otopljavanje odnosa prema sovjetskim umetnicima nakon Staljinove smrti.

 

Ruski glumac Aleksej Batalov, koji je igrao u Oskarom nagrađenoj melodrami “Moskva suzama ne veruje” i u kanskom pobedniku “Ždralovi lete”, preminuo je u sredu u 89. godini od posledica pada prilikom kojeg je slomio vrat i kuk.

Batalov je preminuo u snu, nakon nekoliko meseci ozbiljne bolesti, izjavio je njegov asistent Vladimir Ivanov za TASS.

 
U sagi “Moskva suzama ne veruje” (1980) Vladimira Menjšova, o tri drugarice, njihovim ljubavnim i poslovnim životima, Batalov je igrao radnika koji je bio nesiguran zbog veze sa profesionalno uspešnijom ženom. Za tu ulogu dobio je Državnu nagradu Sovjetskog Saveza.

Ratna drama “Ždralovi lete” (1957) Mihajla Kalotozova, koja počinje lirskim ljubavnim scenama između Batalova i Tatjane Samoilove, a onda ga vidimo kako tragično gine u bici, osvojila je Zlatnu palmu u Kanu, što je označilo otopljavanje odnosa prema sovjetskim umetnicima nakon smrti Josifa Staljina 1953.

Još jedna čuvena Batalovljeva uloga bio je lik cinika ženskaroša koga vanbračna afera sa jednom ženom u potpunosti menja, u filmskoj adaptaciji Čehovljeve “Dame s psićem” Josifa Hejfica (1960).

U sovjetskim vremenima, kada je većina heroja bila mačo, Batalov je bio otelovljenje neverovatne ljudske prefinjenosti, čak nežnosti – rekao je Mihail Švidkoj, specijalni izaslanik Vladimira Putina za međunarodnu kulturnu saradnju.

Batalov je rođen 1928. u gradu Vladimir u porodici glumaca. Stduirao je na prestižnoj Moskovskoj školi za pozorišnu umetnost. Nakon raspada SSSR gotovo da se povukao iz filma; predavao je u dramskoj školi VGiK i nadgledao filmske nagrade Nika.

Bio je među 500 umetnika koji su marta 2014. potpisali otvoreno pismo podrške Vladimiru Putinu za aneksiju Krima od Ukrajine.