PREOKRET! Boris Džonson šokirao javnost i povukao se iz trke za mesto premijera

Boris Džonson
Wikipedia/Think London

Jedan od predvodnika kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU Boris Džonson iznenadio je javnost i povukao se iz trke za mesto premijera i lidera stranke.

 

U iznenađujućem obrtu i trenutku kada se očekivalo da zvanično potvrdi da želi da preuzme i Torijevce i kormilo Britanije, Džonson je naveo brojne izazove sa kojima će se budući lider susretati, da bi rekao da “taj čovek neće biti on”.

U trku za čelno mesto konzervativaca su danas ušli ministri i viđena lica kampanje za izlazak Tereza Mej i Majkl Gouv.

Džonson je pred novinarima rekao da ne veruje da je on osoba koja bi mogla da obezbedi potrebno jedinstvo, a kada je završio govor nije želeo da odgovara na pitanja.

– Ovo je agenda za sledećeg premijera zemlje. Znam da ste svi vi, dragi prijatelji, čekali ključnu rečenicu ovog govora, ali sam posle konsultacija sa kolegama, uzimajući u obzir okolnosti u parlamentu, zaključio da ta osoba ne mogu biti ja. Moja uloga će biti da pružim svaku moguću podršku narednom liderstvu stranke, kako bismo se pobrinuli da se ispuni mandat koji je narod dao na referendumu, da se predvodi plan u koji verujem, da se podrže zaboravljeni ljudi ove zemlje – rekao je Džonson.

Kako je naveo, on čvrsto veruje da će zemlja, ukoliko nastavi da investira u svoju decu i nastavi reformsku zaostavštinu Dejvida Kamerona kroz torijevski pristup “jedne nacije”, pobediti, biti još bolja, još divnija i još veličanstvenija.