PREOKRET U BORBI SA KORONOM: Dokazano da OVA DVA LEKA za druge bolesti LEČE virus ?

Studije još nisu potvrdile da je lek protiv šuge efikasan u borbi protiv korone, ali bi uskoro mogao da bude deo lečenja protiv kovid-19, ne sme se uzimati na svoju ruku...

Tableta
Pixabay.com

Uskoro u naše bolnice stiže novi lek protiv korone, američkog prozvođača, koji može da spreči komplikovanje kliničke slike bolesti. I kompanija “Fajzer” najavljuje završna ispitivanja nove vrste leka protiv kovida 19. Iako se većina pacijenata kod nas leči antibioticima, stručnjaci tvrde da su nam dostupna najmanje dva leka efikasnija u borbi protiv korone. Jedan od njih leči šugu, a uskoro bi mogao da postane deo obaveznog protokola lečenja kovida.

Čak 70 kliničkih studija u svetu u ovom trenutku proverava tvrdnju nekoliko lekara da lek koji se koristi u lečenju šuge, ivermektin, može da pomogne i kod korone. Dok ne stigne potvrda stručnjaci upozoravaju da treba biti oprezan.

Leka ima u Srbiji. On se izdaje kao galenski preparat. Ja samo molim građane da ne okupiraju apoteke i traže ovaj lek, treba neko da im ga prepiše, zato ćemo mi pokušati da ovaj lek dođe na listu protokola – kaže prof. dr Srđan Pešić sa Medicinskog fakulteta u Nišu.

Lek Bamlanivimab na bazi antitela država nabavlja i daje građanima

Za razliku od ovog, lek Bamlanivimab, koji može da spreči komlikovanje kliničke slike usled zaraze koronavirusom, naša država nabavlja i daje građanima. I to pacijentima koji su u ranoj fazi bolesti, a koji su u rizičnoj grupi da razviju teži oblik kovida i da zbog toga budu hospitalizovani – stariji od 65 godina, kao i oni koji imaju hronična oboljenja, gojazni, dijabetičari, srčani bolesnici.

Jako je bitno reagovati što pre i jako je bitno gde će se ovaj lek davati. Mislim da on mora biti pristupačan pacijentima u toj ranoj fazi još u kovid ambulantama, eventualno dnevnim bolnicama koje bi se organizovale pored kovid ambulanti ili da bude u kovid bolnicama u sklopu neke dnevne terapije, jer kada pacijent dođe u bolnicu onda će već biti kasno da se ovaj lek primeni – navodi Pešić.

U ovom trenutku Srbija ima 5.800 doza ovog leka, što nije dovoljno kada se uzme u obzir da na dnevnom nivou ima skoro isto toliko novozaraženih.

Lek je od ponedeljka dostupan u svim kliničkim centrima i kliničko-bolničkim centrima, dakle ne u svim zdravstvenim ustanovama. Daje se samo ambulantno i nakon toga pacijent ide kući – objašnjava dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Najavljuje i nove isporuke ovog leka američkog proizvođača u aprilu i maju, a od procene stručnjaka, pre svega infektologa, zavisiće količine, jer ne ispunjavaju svi oboleli uslove da ga prime.

Farifiravil takođe pomaže u prvim danima bolesti

Slična je situacija i sa drugim lekom koji se odnedavno koristi kod nas. I Farifiravil mora da se primi u prvim danima bolesti, jer posle toga nema efekta.

Kada pacijent ode u bolnicu on je bolestan već sedam, osam ili deset dana i mi smo propustili priliku da mu damo lek. Leka ima, ali u bolnicama, na pogrešnom mestu – poručuje Pešić.

Protokol lečenja ovim lekovima već je definisan ili se definiše, ali važno je napomenuti, da nijedan od navedenih ne leče, već samo umanjuju posledice kovida, podsećaju naši sagovornici.

Jedinstvenog leka protiv korone još uvek nema, iako na njegovom pronalaženju u ovom trenutku rade naučnici u skoro 500 kliničkih studija širom sveta.