PREOKRET U PROCESU VAKCINACIJE: Hrvatska po hitnom postupku zahteva OVO

Hrvatski ministar zdravstva potvrdio da će hrvatski intervetnim uvozom uvesti Sputnjik V...

vakcina
pixabay.com

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio da se Hrvatska raspituje o mogućnosti interventnog uvoza ruskog cepiva protiv kovida i pre nego što ono dobije odobrenje EMA-e, Europske agencije za lekove.

Jučerašnji razgovor s ruskim aerodromom o nabavci ruske vakcine nije udaljavanje od zajedničke nabavke vakcina koju sprovodi Evropska komisija, nego traženje komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulativama Evropske komisije i Republike Hrvatske. Razgovor kojeg je inicirao ruski ambasador bio je prijateljski te smo pričali o mogućnostima nabavke cepiva. Kao što je saopštila ruska ambasada, naglasili smo da je to moguća varijanta, ali ona mora biti u sklopu evropske regulative i pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatska, koja odlučuje kad neko cepivo može da uđe na hrvatsko tržište – rekao je Beroš.

Vakcina bi u Hrvatsku mogla da stigne i bez odobrenja EMA

Ministar zdravstva rekao je da je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova poslalo dopis ruskoj ambasadi sa zahtevima HALMED-a (Hrvatske agencije za lekove), koji od ruskog proizvođača vakcina traži dokumentaciju na osnovu kojih bi procenila bezbednost, efikasnost i kvalitet vakcina.

Zamolio sam ruskog ambasadora da se ubrza dostava te dokumentacije kako bi HALMED mogao da donese odluku – rekao je Beroš.

S obzirom na to da je hrvatski premijer Plenković ranije govorio kako ruska vakcina ne može doći u Hrvatsku pre nego što je odobri EMA, novinari su Beroša pitali znači li to da se Hrvatska okreće mogućnosti nabavke ruske vakcine i pre odobrenja EMA-e, a ministar je na to pitanje odgovorio potvrdno.

Da, opcija je da to cepivo dođe u Hrvatsku i bez odobrenja EMA-e, odnosno s odobrenjem HALMED-a, da se tzv. interventnim uvozom omogući uvoz cepiva – rekao je hrvatski ministar i pojasnio da će analiza hrvatske agencije za lekove potrajati neko vreme “ali tu govorimo o danima i nedeljama, a ne mesecima”.

Hrvatska, kao i većina evropskih zemalja, suočava se sa manjom vakcina zbog zastoja u distribuciji od strane proizvođača.