Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da reč “rat” nije dobro koristiti na bilo koji način - diplomatski ili drugi, te Srbiji poručio da, kako je rekao, nismo isti u ovoj priči, nismo ni bili i nećemo ni biti u budućnosti.

 

Plenković je komentarisao novinarima izjavu srpskog šefa diplomatije, Ivice Dačića, da “ako Hrvatska želi diplomatski rat, dobiće diplomatski rat”, ocenivši da “to nije retorika koju treba koristiti”.

Korišćenje reči rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar – rekao je Plenković, koji tvrdi da “niko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao (srpski ministar odbrane Aleksandar) Vulin”, prenose mediji.

Hrvatski premijer kaže i da niko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu i tvrdi da to “nije ni moguće”.

Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti – kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska “svoje poteze jasno povukla”.

 

Dačić ekspresno odgovorio Plenkoviću

Srpski šef diplomatije odmah je odgovorio hrvatskom premijeru na konstataciju da “nismo isti”.

Ja nisam govorio o ratu, nego o diplomatskom ratu koji Hrvatska izaziva, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, reagujući na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da nije dobro upotrebljavati takve reči. On je za N1 poručio Hrvatskoj: Tačno je da nismo jednaki.

Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vreme Drugog svetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake – rekao je Dačić na Plenkovićevu izjavu da “nismo u ovoj priči isti”.

Dačić je, osvrćući se dalje na to, rekao da nismo isti, jer Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava.

Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno – zaključio je šef srpske diplomatije.loading...