PRERANO SMO SE RADOVALI: Grčka otvorila granice za Srbiju, ali postoji jedno veliko ALI

Od danas u 8.00 grčke granice su zvanično otvorene za građane Srbije, međutim - nema "švrćkanja".

Sunčanje
Pixabay.com

Građani Srbije od danas mogu da uđu u Grčku, ali samo preko Bugarske, preko graničnih prelaza na Promahonasu i Nimfeji.

Uslovi su potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, da nije stariji od 72 sata… Takođe, svako ko putuje u Grčku mora da popuni PLF formular 24 sata pre dolaska u zemlju. I dalje će se sprovoditi nasumično testiranje turista. Gosti će morati da se pridržavaju svih restriktivnih mera koje važe i za državljane Grčke“, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić nedavno za “Večernje novosti“.

Međutim, tu je još jedna „caka“ – za sada građani Srbije neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. Dakle, nema preletanja s ostrva na ostrvo, niti roud trip tura.

Važno je znati da će za turiste u Grčkoj važiti iste epidemiološke mere koje važe za lokalce, a  Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), očekuje da će one postepeno biti popuštane tako da 14. maja letnja sezona krene kako je najavljeno.

I tad su se već ograđivali da sve zavisi od epidemiološke situacije, ali od 14. maja bi trebalo da stoji dogovor. Očekujem da ćemo najkasnije krajem maja moći u Grčku i preko Severne Makedonije“, kaže Seničić.