PRESTONICA DOBILA NOVI MURAL: Nosi PREDIVNU PORUKU i za motiv ima najlepši SIMBOL BEOGRADA (FOTO)

mural
Beoinfo

Glavni gradski urbanista Milutin Folić i ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam predstavili su novi beogradski mural u Fruškogorskoj 3 na Kosančićevom vencu.

 

Autori murala, koji za motiv ima nezvanični simbol Beograda – vrapce su najpoznatiji izraelski muralista Dede i pesnikinja Nican Minc, koji su u Beograd došli na festival “Izraelska umetnost u Ciglani”, koji je održan na prostoru tog kreativnog centra od 25. do 26. maja.

Milutin Folić je istakao da Beograd ima tradiciju murala, koji se mogu videti na celom potezu od Hrama svetog Save pa sve do Kalemegdana.

– Mi smo tu tradiciju nastavili, te smo tako pre nekoliko meseci napravili jedan mural u saradnji sa NIS-om u Pop Lukinoj ulici, a trend nastavljamo muralom svetski poznatog „strit art” umetnika iz Izraela Dedea i Nican Minc koja je sastavila stihove upravo za Beograd. Vrapci su simbol Beograda i ovaj mural povezuje međunarodnu umetničku scenu sa lokalnim temama. Ovi umetnici imaju murale u Berlinu, Minhenu, Njujorku, Pragu, Londonu i u drugim gradovima, a ovaj je nastao zahvaljujući saradnji Grada Beograda i Ambasade Izraela koja je finansirala njegovu izradu u okviru festivala „Devet” koji se svake godine održava u našem gradu i privlači veliki broj međunarodnih umetnika – kazao je Folić.

 

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam podsetila je da je autorski par u Beograd došao u okviru saradnje sa Viktorom Kišom, osnivačem „Ciglane – Kluba ljubitelja teške industrije i umetnosti”.

– Oni su se u međuvremenu zaljubili u Beograd, i želeći da mu pruže nešto svoje produžili su boravak ovde i tako je na ovoj divnoj lokaciji nastao mural. Grad Beograd pružio im je ovu neverovatnu lokaciju, dao im potrebnu opremu i saznajući o istoriji grada, uvideli su da su vrapci jedna od njegovih osobenosti i uzeli ih za temu, započevši tako jednu lepu saradnju. Drago mi je što je ovim muralom Beograd postao jedan od “Dede gradova” i nadam se da će on ponovo doći i raditi za Beograd – kazala je ambasadorka Izraela.

Dedeovi murali se mogu videti na brojnim lokacijama u Tel Avivu, ali i na ulicama i u muzejima svetskih prestonica kulture. On crpi inspiraciju iz urbanih pejzaža i koristi različite medijume umetničkog izražaja u u komunikaciji sa publikom.

Njegovi radovi se uvek oslanjanju na osobenost mesta, nose snažne poruke, a sam Dede insistira na anonimnosti koja mu omogućava kreativnu slobodu u stvaranju. Proteklih godina Dede blisko sarađuje sa Nican Minc, uličnom pesnikinjom iz Tel Aviva, čiji stihovi prate njegove radove, čineći još snažniju vizuelnu celinu.