PRESUDA DONESENA! Nataša Kandić mora da plati 550.000 DINARA Dikoviću zbog POVREDE ČASTI i UGLEDA

Nataša Kandić
Screenshot/Youtube

Prvi osnovni sud u Beogradu naložio je Fondu za humanitarno pravo i Nataši Kandić da načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću isplate 550.000 dinara odštete, pišu agencije, a prenosi "B92".

 

Opis fotografije

Fond i Kandić odštetu moraju da plate zbog objavljivanja neistinitih optužbi u publikaciji “Dosije Ljubiša Diković”

Tom prvostepenom presudom Dikovićev tužbeni zahtev, koji je iznosio milion dinara, delimično je usvojen, saopštio je danas Fond.

Sud mu je priznao naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda iznošenjem u javnost netačnih činjeničnih optužbi i vrednosnih sudova koji imaju uvredljivu konotaciju i povredjuju ljudsko dostojanstvo.

Sud je načelniku Generalštaba dosudio 550.000 dinara, ocenjujući da je traženi iznos (1.000.000 dinara) previsoko postavljen.

 

Foto: Beta

I Fond i Diković imaju pravo da se žale na ovu presudu.

Prema mišljenju FHP-a, presuda sadrži više kontradiktornih i paradoksalnih zaključaka o osnovanosti navoda iz pomenutog dosijea, odnosno o njihovom uporištu u dokazima.

“S jedne strane, sud je zauzeo stav da je teret dokazivanja istinitosti tvrdnji koje su iznete o umešanosti generala Dikovića u ratne zločine na tuženim – FHP-u i Nataši Kandić, a sa druge strane je odbio da sasluša svedoke predložene od strane tuženih, sa obrazloženjem da je rešavanje ovog pitanja u nadležnosti suda za ratne zločine. Istovremeno, sud je odbio predlog tuženih da se baš iz tih razloga prekine parnični postupak do okončanja predistražnog postupka Tužilaštva za ratne zločine u vezi sa krivičnom prijavom FHP-a”, saopštio je Fond.

Takođe se navodi i da je Sud našao da su izjave Nataše Kandić, tadašnje direktorke FHP-a, o nečistoj ratnoj prošlosti generala Dikovića vrednosni sudovi, ali da oni nisu zasnovani na “dovoljnim činjeničnim osnovama”.

“Istovremeno, sud je prihvatio iskaze Nataše Kandić i Sandre Orlović u pogledu nastanka pomenutog dosijea i kao nespornu činjenicu utvrdio da su “izvor objavljenog dokumenta Dosije Diković Ljubiše baza podataka FHP-a, dokazni materijal korišćen u predmetima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju te vojni dokumenti VJ”, navodi se u saopštenju.

FHP se slaže sa ocenom suda da činjenične optužbe navedene u Dosijeu „Ljubiša Diković“ i u izjavama Nataše Kandić nisu dokazane tokom postupka pred sudom, ali se ne slaže sa objašnjenjem da bi utvrđivanje istinitosti spornih činjeničnih optužbi dovelo do nezakonitog mešanja parničnog suda u nadležnost krivičnog suda.