PRESUDA ŠEŠELJU: Posle 13 godina Haški tribunal odlučuje o lideru SRS

Šešelj
Beta

Haški tribunal će danas, četiri godine od završetka suđenja, izreći prvostepenu presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju povodom optužbi da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba.

 

Tužilaštvo je u svojoj završnoj reči ranije predložilo sudu da Šešelja osudi na kaznu zatvora od 28 godina, dok je Šešelj tražio oslobađajuću presudu. Lider radikala je u pritvoru Haškog tribunala proveo gotovo 12 godina, od februara 2003, kada se predao i dobrovoljno i otišao u Hag, do novembra 2014. kada je pušten da se brani sa slobode zbog lošeg zdravstvenog stanja. Haški tribunal ponovo je od Srbije tražio da uhapsi i izruči Šešelja, međutim to nije urađeno. Šešelj neće prisustvovati izricanju presude, a kako je najavio, neće je ni pratitit preko video linka jer je “u kampanji” i “ima pametnija posla”.

Tužilaštvo haškog tribunala tvrdi je da je Šešelj govorom i propagandom mržnje 1991 – 1992. počinio progon Hrvata iz Vukovara i sremskog sela Hrtkovci. Kada su u pitanju zločini u Zvorniku, Vukovaru, Mostaru, Nevesinju, Bosanskom Šamcu, Brčkom i širem području Sarajeva, prema stavu tužilaštva Šešelj ih je “podstakao, pomogao i podržao” time što je dobrovoljce SRS, kao fizičke počinioce, regrutovao, indoktrinirao mržnjom prema nesrbima, organizovao i poslao na ratišta.

Prema optužnici, Šešeljeve reči i dela podstakli su progon desetina hiljada nesrba i ubistvo 905 osoba, a među žrtvama je bilo i jedno novorođenče.

U tri tačke, optužnica Šešelja tereti za zločine protiv čovečnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje.

U šest tačaka, lider radikala optužen je za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

U obrazloženju odluke, koje je potpisao sudija Mandiaje Nijang, navedeno je da će presuda biti izrečena uprkos odsustvu optuženog, ne zato što se njegovo prisustvo ne zahteva, već zato što on odbija da bude prisutan i što srpske vlasti ne primenjuju adekvatna sredstva da ga na to primoraju. Tribunal je bio pozvao Šešelja da pisanim putem obavesti sud da li želi da prati izricanje presude iz Beograda putem video-linka.

Međutim, Šešelj je na to rekao da neće gledati prenos saopštavanja presude, niti da ima vremena da se bavi time.

Tužilaštvo smatra da su zločini “šešeljevaca” nad Hrvatima i Muslimanima bili su izvršeni u cilju stvaranja jedinstvene srpske države, tj “velike Srbije” na delovima teritorija Hrvatske i BiH.

Prema haškoj optužnici u ovaj zločinački poduhvat bili su uključeni i tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, generali JNA Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, pripadnici Državne bezbednosti u Srbiji Jovica Stanišić i Franko Simatović Frenki. Kao i lideri Srba u Hrvatskoj i BiH Milan Babić, Milan Martić i Radovan Karadžić, zatim vođa paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan i drugi.

Haško tužilaštvo, naime, smatra da je Šešelj uticao na sve aspekte delovanja dobrovoljaca, i ako nije imao operativnu komandu. Tvrde, da je on te jedinice raspoređivao, odlučivao kada će i gde ići i imenovao njihove zapovednike, koji su mu podnosili izvrštaje o svom delovanju.

Zašto je slučaj Šešelj neuobičajen?

Televizijski prenosi suđenja Šešelju godinama su izazivali veliku pažnju srpske javnosti. Međutim, vremenom je ona jenjavala, ali je svakako neuobičajeno bilo kako je Šešelj uopšte uspeo da ubedi tribunal da se sam brani od najtežih optužbi.

S druge strane, njegov je slučaj neuobičajen i s obzirom na vreme koje je proveo u pritvoru, gde mu nakon 12 godina suđenja, i zatim puštanja na privremenu slobodu, nije bila doneta ni prvostepena presuda i da se ona izriče tek danas.

Tužioci: Dokazali smo njegovu krivicu

Očekuje se da će na kraju izricanja predsedavajući Žan Kolod Antoneti saopštiti da li prvi Šešelj ostaje na privremenoj slobodi u Beogradu ili se zahteva njegov povratak u Ševeningen. Tužioci su na suđenju tvrdili da su dokazali krivicu po svim devet tačaka optužnice i tražili su da bude osuđen na 28 godina zatvora.

Hrvatski mediji pišu da će se Šešelj vratiti u zatvor samo ako kazna bude veća od 17 godina, a lidera SRS nazivaju “simbolom mržnje i ratnohušačke politike”.