PRESUDA: Tri četvrtine Piranskog zaliva dodeljeno Sloveniji, a put do Mediterana vodi preko hrvatske pučine!

Brod
Foter / rp72 / photo on flickr /ilustracija

Tri četvrtine Piranskog zaliva postaće vlasništvo Slovenije, ali do međunarodnih voda samo preko hrvatske pučine.

 

Arbitražni sud u Den Hagu doneo je odluku da Slovenija dobija tri četvrtine Piranskog zaliva, a Hrvatskoj ostaje manji deo. Istovremeno Slovenija je dobila slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora, dok je Hrvatskoj pripala kopnena granica na Dragonji.

Sveta Gera takođe ostaje Hrvatskoj, ali sud nije želeo da naloži slovenačkim vojnim snagama da se od povuku. Koridorom do međunarodnih voda moći će nesmetano da prolaze slovenački brodovi i avioni i imaće slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru.

Reč je o velikoj slovenačkoj pobedi nakon godina sporova oko granice na moru i kopnu posle raspada bivše Jugoslavije. Slovenija je zakočila hrvatski ulazak u EU dok zvanični Zagreb nije pristao na arbitražu, a bivši premijer Ivo Sanader dao je ostavku sa obrazloženjem da se sa time ne slaže i da neće da učestvuje u gubitku hrvatske teritorije.

Čitanje presude Arbitražnog suda prošlo je u krajnje neobičnim okolnostima, jer hrvatski predstavnici uopšte nisu bili u sudnici. Naime, nakon afere sa slovenačkim arbitrom Hrvatska je nepovratno izašla iz arbitraže i tvrdi da je presuda uopšte ne zanima i da je neće poštivati.

Dva časa pred početak čitanja odluke arbitara nemačka vlada poslala je saopštenje u kojem traži da svaka strana poštuje odluku suda, jer je reč o poštovanju međunarodnog prava. Kancelarka Merkel je tako poručila Hrvatskoj da mora da provede odluku Arbitražnog suda, što je izazvalo ogorčenje u delu hrvatske javnosti i politike, uz poruke Nemačkoj da se ne mešaju u bilateralne odnose dve države.

U Hrvatskoj se uoči presude govorilo kako je američka strana spremna da podrži hrvatske zahteve, ali za to nema nikakvih dokaza jer se Stejt Departmen nije do sada izjasnio.

Odluka suda izazvala je pravu euforiju u Sloveniji, podignute su zastave, a ističe se da je sud prihvatio gotovo sve argumente koji su došli iz Dežele.

Posebno zadovoljstvo vlada što je Slovenija dobila izlaz na otvoreno more širok 2,5 milja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je, neposredno nakon čitanja presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu, održao konferenciju za novinare na kojoj je ponovio da odluka tog suda ne obavezuje zvančni Zagreb.

Premijer je pozvao sve članice Evropske unije da prepuste ovo pitanje Hrvatskoj i Sloveniji.

– I Hrvatska veruje u mirno rešavanje sporova, ali samo kad su odluke korektne. Verujem da bi bilo koja druga članica postupila isto kao što je to učinila Hrvatska. Kad je reč o drugim državama, videli ste i izjavu Ambasade SAD, koji zauzimaju stav da je ovo bilateralno pitanje – naveo je Plenković.

Ambasada SAD u Hrvatskoj saopštila nakon objavljivanja presude Arbitražnog suda o graničnom sporu Slovenije i Hrvatse u Piranskom zalivu, da se Amerika neće opredeljivati ni za jednu od dve strane.