Najviši predstavnik katoličke crkve koji je ikad proglašen krivim za zlostavljanje maloletnika Džordž Pel (77), treba da provede najmanje tri godine i osam meseci u zatvoru pre nego što bude mogao da traži uslovno puštanje na slobodu.

Kardinal kaže da je nevin i da će se žaliti na presudu, a proglašen je krivim u decembru za oralno silovanje 13-ogodišnjeg dečaka i nepristojno ophođenje sa tim dečakom i njegovim 13-ogodišnjim prijateljem krajem 1990-ih, nekoliko meseci pre nego što je postao nadbiskup Melburna. Ta presuda je objavljena tek u februaru iz pravnih razloga.

Sudija Piter Kid je rekao danas kada je izricao presudu da je uzeo u obzir “gnusne zločine” koje je sveštenik počinio kada je određivao kaznu. On je takođe rekao da je imao u vidu njegovu starost, srčane probleme i činjenicu da je osim toga vodio život bez zamerki.

Svuda u svetu Rimokatolička crkva pogođena je naletom pedofilskih skandala. Međutim sudija u Melburnu je naglasio da je ovo suđenje kardinalu, a ne instituciji i da ga oduđuje za njegova zlodela, a ne za propuste ili shvaćene propuste Katoličke crkve.

– Vi ne treba da poslužite kao žrtveno jagnje. Ja nisam ovde da sudim katoličkoj crkvi – rekao je sudija i dodao da kardinal ima pravo na pravedno suđenje.

Sudija Kid je rekao da je Pel zloupotrebio svoj položaj moći i nije pokazao kajanje za svoja dela. On je opisao njegove napade kao “degradirajuće i ponižavanjuuće” za njegove žrtve.

Kardinal Pel u crnoj košulj bez uobičajenog okovratnika ostao je nepomičan, sa rukama prekrštenim na kolenima dok je sudija opisivao detalje presude i “neverovatno arogantne” napade počinjene prema dečacima.

Jedan od Pelovih žrtava je ocenio da je presuda pažljivo odmerena, ali je izrazio nespokoj zbog predstojeće žalbe. Otac jedne od Pelovih žrtava koji je umro od predoziranja 2014. u 31. godini je opisao presudu kao “razočaravajuću”.

– Teško je naći utehu u ovoj odluci – rekla je jedna od žrtava navedena samo inicijalom J, pošto je po australijskom zakonu zabranjeno objavljivanje imena žrtva seksualnih zločina.

Foto


loading...