PRESUDNI KORONA PRESEK: Preko 4 hiljade zaraženih – šta će krizni štab ODLUČITI?

Najnoviji presek stanja koronavirusa u Srbiji...

Pixabay.com/Kolaž

Korona virus je u poslednja 24 sata potvrđen kod 4.056 osoba, a istovremeno je od posledica ove bolesti preminulo 16 pacijenata.

Testirano je 16.175 osoba.

Na respiratoru je 161 pacijent.

Od početka epidemije koronavirusa, preminulo je 4.491.

Zbog porasta broja zaraženih koronom Srbiji preti zatvaranje! Iako lekari i dalje insistiraju na sedmodnevnom policijskom času, Vlada traži ponovo kompromisno rešenje koje ne bi previše ugrozilo ekonomiju.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa održaće sednicu u petak u 15 časova. Tada će biti doneta odluka o novim merama.

Epidemiolog Predrag Kon ističe da vanredno stanje nema alternativu iako je to teška odluka i ostavlja posledice na ekonomiju. Članovi Kriznog štaba će nakon još jedne teške nedelje razmatrati dodatno pooštravanje mera, a medicinski deo i dalje insistira na potpunom zatvaranju.

Podsetimo, prošlog vikenda je napravljen kompromis, na snazi je bila zabrana rada posle 14 časova za tržne centre, kafiće, kafane, restorane i druge ugostiteljske objekte, ali Komunalna milicija je ponovo imala pune ruke posla.

Situacija je naročito teška u Beogradu gde danima dramatično raste broj novozaraženih.

Na sednici koja će se održati u petak, najizvesnija odluka će biti da od petka do ponedeljka potpuno budu zatvoreni svi ugostiteljski objekti, tržni centri, butici…

Zaključani smo proveli skoro 27 dana

Tokom prvog talasa korone, od 18. marta do 6. maja prošle godine, stanovnici Srbije su u svojevrsnom karantinu tokom trajanja policijskog časa proveli 638 sati ili više od 26,5 dana. Policijski čas je prvi put uveden 18. marta i prvobitno od 20 do 5 ujutro. Međutim, u ovakvom obliku je važio samo četiri dana, pošto je već od 22. marta produžen na period od 17 do 5. Policijski čas imali smo i za Vaskrs, od 17. do 21. aprila i on je trajao čak 84 sata.