Pjongjang zapretio da će "nemilosrdno opustoštiti" SAD ukoliko odluče da napadnu Severnu Koreju.

Posle napada najvećom nenuklearnom bombom u Avganistanu, Amerika je spremna za preventivni udar na Severnu Koreju ukoliko ona izvede novu nuklearnu probu, javlja En-Bi-Si.

 

Pentagon je odbio da komentariše tvrdnje američke televizije. Pjongjang zapretio da će “nemilosrdno opustoštiti” SAD ukoliko odluče da napadnu Severnu Koreju.

Upućeni obaveštajni zvaničnici SAD navode da su 480 kilometara od obale Severne Koreje postavljena dva američka razarača, koja imaju mogućnost lansiranja krstarećih raketa “tomahavk” na teritoriju te zemlje.

Severna Koreja je već upozorila na “veliki događaj”, a zvaničnici SAD kažu da sve ukazuje da se radi o nuklearnom testu koji bi mogao da se dogodi ovog vikenda, uoči 105. godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga, prenosi En-Bi-Si njuz.

Teški američki bombarderi pozicionirani su u bazi na teritoriji države Guam, zbog moguće potrebe za napadom na Severnu Koreju, a ranije ove nedelje udarna grupa američke Mornarice “Karl Vinson” poslata je u region, navodi En-Bi-Si.

Napad SAD obuhvatio bi rakete, bombe i sajber napade i postavljanje specijalnih jedinica na teren, navodi američka televizija.

Takav napad SAD mogao bi da isprovocira nepredvidljiv i opasan režim Severne Koreje da pokrene kontranapad protiv Južne Koreje, navodi En-Bi-Si njuz.

– Vođstvo Severne Koreje nije pokazalo nikakav interes za diplomatiju ni dijalog sa drugim zemljama u vezi sa ovim problemom – rekao je En-Bi-Siju korejski predstavnik u Centru za strateške i međunarodne studije Viktor Ča.

Međutim, Pentagon je odbio da komentariše tvrdnje američke televizije, rekavši da ne diskutuje o budućim operacijama niti “javno spekuliše o mogućim scenarijima”, prenosi Rojters.

Na pitanje Rojtersa o izveštaju En-Bi-Sija, Pentagon je odgovorio da ostaje čvrst u svojoj podršci saveznicima kao što su Južna Koreja i Japan.

Vojska Severne Koreje zapretila je da će “nemilosrdno opustoštiti” SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju.

– Naš najžešći odgovor SAD i njihovim podaničkim snagama biće preduzet na takav nemilosrdan način da neće dozvoliti agresorima da prežive – navodi se u saopštenju severnokorejske vojske, koji je prenela državna agencija te zemlje KCNA, navodi Rojters.

Severna Koreja je u sredu zapretila da će prva napasti SAD nuklearnim napadom bude li znakova da SAD sprema napad, dok su u četvrtak upozorili na “nemilosrdan napad” ukoliko SAD bilo šta preduzmu.