PRETIO DRŽAVNOM VRHU SRBIJE? SNS disident Đorđe Višekruna uhapšen u Mađarskoj

Mađarska policija uhapsila je danas po Interpolovoj poternici nekadašnjeg funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) Đorđa Višekrunu zbog navodnih pretnji državnom vrhu Srbije, a dan pre toga pojedini portali preneli su vest da je na njega pokušan atentat.

printscreen/youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Agenciji Beta rečeno je da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu 25. decembra odredio pritvor do 30 dana i doneo naredbu o izdavanju poternice za Višekrunom zbog opasnosti od bekstva.

Kako je rečeno u Višem sudu, Višekruna se tereti za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i proganjanje.

Porodica Đorđa Višekrune potvrdila je večeras Beti da se on nalazi u pritvoru u Budimpešti.

Oni su kazali da su došli da se vide s njim u Budimpešti, gde je on stigao iz Holandije u kojoj živi u poslednje vreme, zbog “straha od moguće represije u Srbiji”.

Pojedini portali preneli su sinoć da je na Višekrunu navodno u subotu pokušan atentat, tako što su mu dvojica prišla sa leđa i udarila ga, sa namerom da ga bace sa tvrđave u Budimu.

Višekruna je nakon toga navodno bio smešten u bolnicu u Budimpešti.

Đorđe Višekruna je nekada bio funkcioner SNS-a, a 2013. godine optužio je pojedince iz svoje bivše stranke da stoje iza njegovog tadašnjeg privođenja i “lažnih optužbi” da je pretio smrću predsedniku te partije Aleksandru Vučiću.

Višekruna je tada novinarima ispričao da ga je policija privela i kazala mu da je osumnjičen da je preko društvene mreže Fejsbuk pretio smrću Aleksandru Vučiću.

Dodao je da mu je policija kazala da je na Fejsbuku napisao da “On (Vučić) neće sići sa vlasti bez metka”. Višekruna je demantovao da je to napisao.

Na njegovom profilu na Fejsbuku je, između ostalog, pisalo: “To neće sa vlasti bez metka…”.

– Dakle, nisam napisao ‘on’, već ‘to’. Samo sam konstatovao da neće sa vlasti bez metka, što je, naravno, metafora. Ja nisam pozivao na ubistvo – naveo je tada Višekruna.

Višekruna je tada naveo da se sa Vučićem ranije družio i sastajao u kabinetu, dok je pisao “protiv kriminala bivšeg režima”.

– Ali danas je on vlast i očigledno ne toleriše da pišem o kriminalu aktuelne vlasti. Ovo najbolje odslikava u kakvoj hajdučiji od države živimo – kazao je tada Višekruna.

Mediji su 2012. godine preneli da je Višekruna, u svojstvu funkcionera SNS-a, zapretio Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) da će snositi posledice ukoliko ne izađe iz gradske vlasti sa Demokratskom strankom u Novom Sadu.

– Ili ćete srušiti novosadsku vlast i napraviti drugačiju većinu zajedno sa SNS-om, ili ćete u samoj Vladi Srbije imati silne probleme – naveo je Višekruna tada na Fejsbuku.

Nakon razlaza sa Vučićem i SNS-om, Višekruna je u Holandiji objavio knjigu “Vučić i ja”.