PREVARILA AMERIČKI BEZBEDNOSNI SISTEM: Dobila zadatak da prati teroristu, pa se UDALA za njega!

FBI
pixabay

Prevodilac i službenik Federalnog istražnog biroa, uspela je da prevari američki bezbednosni sistem a potom i sklopi brak sa važnim operativcem Islamske države.

 

Kako navodi CNN, “odmetnuta” agentkinja FBI je upućena u Siriju 2014. sa zadatkom da istražuje jednog operativca terorističke organizacije, ali je ona promenila stranu, udala se za njega, a zatim ga je upozoravala da je pod istragom.

– Saga Grinove, koja dosad nije objavljena, otkriva sramotu i ugrožavanje nacionalne bezbednosti u redovima FBI, agenciji koja je preuzela misiju da otkrije i ukloni one koji podržavaju Islamsku državu – navodi CNN.

Ceo slučaj postavlja pitanje da li je Grinova dobila povlašćeni tretman kod ministarstva pravde, nakon što je prvo optužena za relativno minorno delo, a zatim ušla u pregovore sa sudom oko manje kazne u zamenu za saradnju.

– Detalji o tome su i dalje pod velom tajne zbog oznaka tajnosti sudskih spisa – piše CNN.

B92 piše da se Grinova nije udala za običnog teroristu, već za Denisa Kusperta, nemačkog repera koji je postao važan “regrutni oficir” Islamske države.

– Agencije za borbu protiv terorizma na dva kontinenta su ga pratila zbog njegovog rastućeg uticaja u onlajn vrbovanju nasilnih džihadista. U Nemačkoj je bio poznat kao Deso Dog, a u Siriji kao Abu Tlaha al-Almani. Hvalio je Osamu bin Ladena u jednoj od svojih pesama, pretio je Baraku Obami u propagandnim klipovima ID, a u jednom je držao i odsečenu glavu – navodi CNN.

Američka mreža piše da je Grinova “brzo shvatila svoju grešku” i predala se vlastima, a njen advokat je klijentkinju opisao kao “pametnu, ali očigledno naivnu”.

– Ona se iskreno kaje zbog svega. Imala je najbolje namere, ali je zagrizla preveliki zalogaj – rekao je advokat Šon Mur.

Kako piše CNN, ništa nije ukazivalo da bi ona mogla da bude problematična. Rođena je u Čehoslovačkoj. Odrastala je u Nemačkoj, a kao mlada se udala za američkog vojnika koji ju je doveo u SAD.

Tamo je završila studije istorije, a profesori su je videli kao jednu od najboljih i najvrednijih studenata generacije. Počela je da radi po ugovoru za FBI kao prevodilac nemačkog 2011. godine, nakon što je prošla niz bezbednosnih procena.

Tri godine kasnije dobila je “istražni zadatak” na slučaju nemačkog teroriste, koji je u sudskoj dokumentaciji označen kao “Osoba A”.

Tokom istrage nešto se dogodilo, a ona je u junu slagala FBI prilikom popunjavanja putnog naloga.

Umesto u Minhen i “privatne posete roditeljima”, otišla je u Istanbul kako bi se našla sa Kuspertom. I dalje je bila udata za svog muža Amerikanca.

Pomoću treće osobe otišla je u Gacijantep, a zatim je prešla granicu sa Sirijom gde se udala za “Osobu A”.

– Bila sam slaba i nisam znala šta da radim. Napravila sam haos ovog puta – napisala je u jednom od mejlova poslatih iz Sirije mesec dana kasnije.

U avgustu je izdat nalog za njeno hapšenje, a ona je uspela da pobegne iz Sirije, vrati se u SAD gde je odmah uhapšena. Kako se navodi, sve je priznala i otpočela saradnju sa američkim vlastima. Ubrzo je osuđena na višegodišnju kaznu zatvora.

U oktobru 2015. javljeno je da je Kuspert ubijen u vazdušnom napadu, devet meseci je ta informacija demantovana, a samo dan kasnije Grinova je puštena iz zatvora posle odležane dve godine kazne, navodi CNN.loading...