PREVENTIVNO: Uvedena vanredna situacija u Šapcu

Šabac poplave
Beta

Gradonačelnik Šapca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović posetio je danas Gornju Vranjsku, gde se uz tok kanala Zmajevac preventivno postavljaju džakovi. On je napomenuo da je sinoć održan Gradski štab za vanredne situacije, nakon čega je uvedena vanredna situacija u tri sliva, na rekama Dobravi i Dumači i na Cerskom obodnom kanalu. Takođe je demantovao navode u medijima da je u Gornjoj Vranjskoj došlo do izlivanja zbog zapušenih kanala.

 

– Vanredna situacija u ova tri sliva je preventivno uvedena da bi zaštitili ljude i njihovu imovinu. Voda se nije izilila na mestima na kojima može da ugrozi domaćinstva. Mi smo prošle godine preventivno čistile kanale i vodotokove drugog reda, što se pokazalo kao dobar potez. Tokom jučerašnjeg dana palo je 45 litara kiše po kvadratnom metru, a padavine se nastavljaju i danas. Meštane Gornje Vranjske, čije se kuće nalaze uz sam kanal, preventivno smo prebacili u Dom kulture – rekao je Zelenović.

On je istakao da je Štab doneo odluke da se počne sa preventivnim podizanjem nasipa na potezu od groblja u Mrđenovcu, u dužini od 1,5 kilometara.

– Uveli smo radnu obavezu i pasivno dežurstvo za sve zaposlene i radno sposobne muškarce u gradskim javnim preduzećima i ustanovama, do 31.maja. Oni će po potrebi biti angažovani na punjenju, utovaru i istovaru džakova – naveo je gradonačelnik.

On je dodao da su u Lipolistu i Bogosavcu počele intervencije na kritičnim tačkama, a izvodi ih VP „Sava“.