PREVRTLJIVO MAJSKO VREME: Dani pljuskova pred nama, ali evo kada se vraća SUNCE

Meteorolog Todorović ističe da je majsko vreme prevrtljivo, kao i da su noći i jutra sveža tokom ovog meseca...

Kiša
Dnevno.rs

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da nas popodne očekuje prava letnja nepogoda i da je ona uobičajena za maj mesec. On ističe da će kiše biti na severu Srbije i u centralnim delovima naše zemlje, a da će situacija biti nešto bolja na krajnjem jugu.

Todorović kaže da nas ovakvo promenjivo vreme očekuje do petka. On ističe da su maj i jun najkišovitiji meseci, ali da ima godina kada je i maj mesec sušan, što, kako ističe, nije dobro za zemljoradnju.

Meteorolog ističe da je majsko vreme prevrtljivo, kao i da su noći i jutra sveža tokom ovog meseca. To je umereno toplo i normalno za maj jer je potrebno da se, kako kaže, tlo zagreje.

Todorović navodi da nas očekuje toplo leto, a da nas tokom juna i jula, pored toplog sunčanog vremena, očekuje i kiša.

Danas nas očekuje toplije u južnim predelima Srbije, a na severu zahlađenje sa kišom. Ovo naoblačenje se tokom dana širi na ostale krajeve i usloviće kišu i lokalne pljuskove popodne u većini predela. Na severu će biti svežije nego na jugu Srbije za oko 10 stepeni. Minimalna temperatura od 9 do 14, a maksimalna od 16 do 28 stepeni na jugu Srbije, u Leskovcu.

Podsetimo, RHMZ izdao je ranije hitno upozorenje na moguću pojavu lokalnih vremenskih nepogoda. Tako su naveli da nas danas u Srbiji očekuje moguće lokalno kratkotrajne vremenske nepogode, odnosno obilniji pljuskovi sa grmljavinom, pojava sugradice i grada i jak, kratkotrajno i olujni zapadni i severozapadni vetar.

U Srbiji će na snazi biti narandžasti meteo alarm za veći deo naše zemlje zbog kiše i grmljavine: On će biti na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju i istočnoj Srbiji, dok će na jugu Srbije biti žuti meteo alarm.