PREŽIVELA TRAUMU: Sveštenik na krštenju davio bebu i izazvao gnev preplašene majke (VIDEO)

Ruski pravoslavni sveštenik našao se na meti osuda nakon što ga majka jedne bebe optužila da je prilikom krštenja napravio modrice njenom detetu i umalo ga udavio.

printscreen/youtube.com/Hot news

Ona je rekla da je ceremonija krštenja bila “nalik egzorcizmu”, prenosi RT.

Sveštenik Vasilij Nečeporenko, poznat po crkvenom imenu Fotios, suspendovan je na godinu dana, nakon nakon što ga je jedna porodica prijavila policiji za brutalnost.

Incident se dogodio tokom vikenda u maloj crkvi u gradu Gaćina, na oko 40 kilometara od Sankt Peterburga. Na video-snimku se vidi kako sveštenik uzima jednogodišnju bebu i potapa je u svetu vodicu.

Prema ruskoj pravoslavnoj tradiciji, dete mora da bude potopljeno tri puta u svetoj vodi da bi bilo kršteno.

Na video-snimku se čuje kako dete plače, a čini se i da pokušava da se opire dok ga sveštenik nekoliko puta potapa, snažno ga gurajući pod vodu.

Detetova uznemirena majka tada potrči do sveštenika, pokušavajući da uzme dete. Međutim, sveštenik joj to nije dozvolio, nego je pomerio rame u stranu i samo nastavio sa svojim ritualom.

Video-snimak je uznemirujući i izazvao je gnev brojnih korisnika društvenih mreža.

– Sveštenik izgleda kao da je opsednut – samo je jedan od komentara u kojem se navodi da ceremonija krštenja više liči na čin egzorcizma.

Drugi su u komentarima sveštenika nazvali ludim, a njegovo ponašanje “zlostavljanjem”.

Majka mališana Anastasija Aleksejeva rekla je ruskim medijima da je atmosfera bila napeta od samog početka. Kako je dodala, sveštenik je udario nju i detetovu kumu kada je shvatio da ne znaju molitvu.

– Posle prvog potapanja, shvatila sam da se beba davi. Počela sam da je izvlačim (iz ruke sveštenika) – objasnila je žena i dodala da je mališan tokom ceremonije zadobio modrice.

Majka je dodala da dete nakon krštenja ima ogrebotine na vratu i ramenima, kao i napade panike i da je histerično.

Ona je dodala i da su je kasnije zvali iz crkve da se izvine zbog ponašanja ovog sveštenika. To ipak nije promenilo njenu odluku i ona ga je prijavila policiji.

Moskovska patrijaršija osudila je ponašanje ovog sveštenika, te su njegove postupke nazvali “ludilom”. U saopštenju su dodali da takva “neadekvatna” služba tokom ceremonije krštenja šteti Crkvi i širenju njene misije.

S druge strane, sveštenik Fotis je negirao da je prilikom krštenja došlo do bilo kakvog zlostavljanja. Kako je rekao, ništa posebno se nije desilo tokom ceremonije. On je optužio majku da se “umešala” u sam ritual, kao i da beba tokom njega nije povređena.

– Valjda je majci samo dosadilo što je imala puno slobodnog vremena i nije imala čime da zaposli ruke. Nije imala šta da radi. Tako je postala histerična, iako se nije dogodilo ništa strašno. Beba se nije davila i nije udarila glavom o posudu. Imam 26 godina crkvene službe iza sebe i uvek na taj način krstim decu – dodao je on.

Crkvena uprava u Gaćini u međuvremenu je saopštila da su se parohijani “nezvanično” žalili na Fotiosa i ranije, ističući da je “grub” pri ophođenju s decom. Međutim, do sada, nijedna tužba protiv njega nije podneta.