PRIČA IZA FOTOGRAFIJE KOJA JE OBIŠLA SVET: Ova žena je simbol terorističkih napada u Briselu

Napad u Briselu
Beta

Krv teče niz lice žene dok prestravljena gleda oko sebe. Izgubila je cipelu, a košulja joj je pokidana u komadiće tokom eksplozije koja je odnela najmanje 11 života na aerodromu Zaventem u Briselu.

 

Za samo nekoliko sati, njen lik postaće simbol terorističkih napada koji su se dogodili 22. marta.

Fotografiju je napravila je Ketevan Kradava, specijalni izveštač gruzijkog javnog servisa, a fotografija je obišla svet i pojavila se na mnogim naslovnim stranama.

Kardava je bila na putu za Ženevu gde je trebalo da izveštava o razgovorima Rusije i Gruzije kada je prvi od dvojice bombaša samoubica aktivirao samoubilački pojas. “Vrata i prozori su leteli”, ispričala je Kardava za Tajm. “Sve je bilo u prašini i dimu. Oko mene su bile desetine ljudi bez nogu, ležali su u krvi”. Njen prvi instinkt bio je da proveri svoje noge. “Nisam mogla da verujem da su još tu. Bila sam u šoku”.

Za manje od minut odjeknula je druga eksplozija i svi su počeli da beže. “I ja sam htela da pobegnem na sigurno. Ali, htela sam i da napravim fotografije. Kao novinaru, dužnost mi je bila da slikam i pokažem svetu šta se dogodilo. Znala sam da sam jedina na licu mesta”, rekla je ona.

Kardavina prva fotografija bila je ona na kojoj je žena u žutoj jakni. “Bila je u šoku, nije mogla da govori. Nije plakala, niti vikala. Samo je prestravljena gledala”. Karadava nije pitala ženu kako se zove, a uspela je da fotografiše još jednu žrtvu – bivšeg belgijskog košarkaškog igrača Sebastijana Belina. Posle toga je otišla na sigurno. “Nadam se da su sada dobro i da će uspeti da prebole sve što im se dogodilo”, rekla je Kardava, koja kaže da i sama strahuje od same pomisli da se ponovo vrati na zloglasni aerodrom.

Da se žena u žutom uspešno oporavlja javljaju britanski mediji koji otrkivaju i njen identitet – u pitanju je Niđi Čaphekar i ona je stjuardesa Džet ervejza iz Indije. Putovala je od Brisela ka Njuarku.

Na fotografiji je bila u svojoj žutoj uniformi. U kompaniji Džet ervejz potvrdili su da je u pitanju njihova radnica i da je u bolnici na oporavku.