PRIČA KOJA JE OBIŠLA SVET: Ima samo 18 godina i preživeo je SAM 49 DANA IZGUBLJEN NA MORU bez hrane i vode (FOTO+VIDEO)

Jedan osamnaestogodišnji Indonežanin koji je preživeo 49 dana plutajući na moru, na maloj drvenoj platformi za ribolov, koja se otkačila sa sidra dok je na njoj radio, kaže da je bez hrane ostao već za nedelju dana i preživio jedući ribu, a pijući morsku vodu koju je cedio kroz odeću.

Beta

Aldi Novel Adilang izjavio je za AP u ponedeljak da je uključivao jaku ribarsku lampu svaki put kada bi video neki brod, a ne može da prebroji koliko ih je prošlo “nesvesno mog iskušenja”.

Konzulat Indonezije u Osaki, u Japanu, objavio je da je osamnaestogodišnjaka spasao panamski brod 31. avgusta, kod ostrva Guam, 1.920 kilometara od mesta s kojeg ga je more odnelo, a u Indoneziju se vratio nedavno.

On od svoje 16. godine radi na jednom od najsamotnijih poslova na svetu: na “rompongu” – drvenom splavu s kolibom, održava i pali lampu čija svetlost noću privlači ribu. Njegova platforma je bila usidrena 125 kilometara od obale arhipelaga Sulavesi.

Obala ostrva se ne vidi s ribarskih splavova, a mnogobrojni “romponzi” su međusobno udaljeni po nekoliko kilometara, rekla je Adilangova majka Net Kahiking. Snabdevanje, uključujući hranu i gorivo za generator, donose im se otprilike jednom nedeljno, ili ređe. Čuvari platformi, koji zarađuju 130 dolara mesečno, a putem ručnog radija – toki-vokija, komuniciraju s ribarskim brodovima kada se približe.

– Bio sam na splavu mesec i 18 dana, a hrane mi je nestalo već posle prve nedelje – rekao je Adilang.

Beta

Pošto danima nije bilo kiše, “pio sam vodu koju sam cedio iz odeće koju sam natapao u moru”.

Njegov otac, Alfijan Adilang, rekao je da je porodica presrećna što se vratio, ali da je ljuta na njegovog poslodavca jer to je treći put da je mladića odnelo more jer se platforma otkačila od sida. Prethodno dva puta ga je spasao vlasnikov brod, rekao je mladić.

Splavovi su konopcima vezani za sidra, a Aldi Adilang kaže da pucaju od jakog trenja o platforme zbog talasa.

– Mislio sam da se nikada više neću sresti sa roditeljima, tako da sam se molio svaki dan – rekao je on.

Adilangu je život spasao prenosivi radio, toki-voki.

– Bilo je rano jutro 31. avgusta kada sam video brod i zapalio lampu i u radio viknuo ‘Upomoć!’ Brod je prošao oko milje daleko od mene, ali se onda okrenuo ka meni. Možda zato što sam upotrebio englesku reč. Onda su se javili radiom – rekao je on.

Brod “Arpeggio” koji je spasao Adilanga s mora kod Guama, stupio je u kontakt s indonežanskom misijom u Japanu kada je uplovio u Tokujamu, a zvaničnici Konzulata u Osaki su ga preuzeli 6. septembra. Vratio se u Indoneziju 8. septembra.

Adilang, koji ima četvoro starije braće i sestara, rekao je da više ne želi da radi na “rompongu”.

– Moji roditelji se slažu – dodao je on.loading...