PRIHVAĆENA ŽALBA ERDOGANOVE STRANKE: Ponovo se broje glasovi u Istanbulu

Turske izborne vlasti počele su danas ponovno prebrojavanje glasova u više okruga u Istanbulu posle žalbi koje je uložila partija predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osporavajući rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju.

Beta/AP

Odlučeno je da se glasovi ponovo prebroje u svih 39 okruga u Istanbulu posle juče uložene žalbe vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), rekao je predsednik Visoke izborne komisije Sadi Guven.

Guven je rekao da se većinom prebrojavaju listići svrstani kao nevažeći na nedeljnim lokalnim izborima. 

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnela je juče žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gde je prema preliminarnim rezultatima opozicija osvojila tanku većinu.

Erdoganova partija je pobedila na nivou cele Turske prema preliminarnim rezultatima ali je izgubila vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom poslednjih 25 godina.  

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima koje je objavila državna novinska agencija Anadolija opozicioni kandidat u Istanbulu Ekrem Imamoglu pobedio je bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa oko 25.000 glasova razlike.

AKP je juče odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu Ankare.

Erdoganova partija je ukazala na flagrantne neregularnosti i ocenile da su brojni glasovi neopravdano uračunati kao nevažeći što je, prema toj partiji, išlo na uštrb njenih kandidata.

Prema Anadoliji oko 300.000 listića su zabeležini kao nevažeći u Istanbulu.

Imamoglu, koji se već predstavlja kao gradonačelnik Istanbula, optužio je danas AKP da pokušava da kupi vreme i pozvao Erdogana da ne dozvoli da ovi izbori uvedu zemlju “u nemirne vode”.

– Ne dozvolimo da tri ili četiri osobe koje se ponašaju kao deca kojima su oduzete igračke ugroze kredibilitet Turske – rekao je on.