PRITUŽBE NA RAD BUSPLUS-a stigle i do Zaštitnika građana, evo šta tačno kontrolori NEMAJU PRAVA DA RADE

Kontrola
Dnevno.rs

Kada ih kontrolori uhvate bez karte, putnici se najčešće žale na izbacivanje iz vozila i pretnje prijavom komunalnoj policiji.

 

Iako je imala mesečnu kartu, studentkinji iz Beograda su Busplus kontrolori uručili  kaznu. Kada im je, kaže, rekla da je kartu zaboravila u drugoj tašni, zahtevali su ličnu kartu, navodno kako bi u svom sistemu proverili da li zaista ima plaćenu kartu.

Umesto provere, uručili su joj prekršajni nalog. Napisala je žalbu i tako je uspela da poništi kaznu. Slična iskustva građana su različita.

– Kontrolori prilaze ženama i deci, a kada vide jakog muškarca oni se prave ludi – rekla je jedna sugrađanka.

– Ima jedan na ovoj liniji prema Adi nije dobar, viče, a ima i dosta ljubaznih – navodi druga putnica u izjavi za RTS, dok je treća ukazala da prete komunalnom policijom.

Iako su kontrolori dužni da putniku bez karte najpre ponude tzv. posebnu kartu od 2.000 dinara, dešava se da građanima to prećute, insistirajući da im uruče kaznu od 6.000 dinara.

U prevozu propise svakodnevno krše građani, koji se švercuju, ali i kontrolori kada od njih zahtevaju ličnu kartu, što je ne samo protivzakonito nego je i protivustavno. 

Zoran Pašalić kaže da kontrolor u javnom gradskom prevozu nema pravo da legitimiše putnika.

– Ako putnik nema kartu, ponudiće mu da kupi posebnu kartu, ako on to ne želi, onda mu traži identitet, odnosno da kaže ime, prezime, jedinstveni matični broj i adresu. Ako posumnja da lice koje nema kartu nije to lice, onda mora tražiti asistenciju komunalne policije ili policije – kaže zaštitinik građana Zoran Pašalić.

Iako je praksa da kontrolori legitimišu građane u prevozu, naočigled svih, postala gotovo pravilo koje traje godinama, zaštitnik građana smatra da situacija još nije toliko uznemirujuća da bi preduzimao ozbiljnije mere od razgovora sa čelnicima javnog gradskog prevoza.

– Ako mi utvrdimo da je potrebno da konkretnim uputstvima koji idu u pisanoj i zvaničnoj formi, mi ćemo to uraditi – rekao je Pašalić.

Ipak, Zaštitnik građana po zakonu može da postupiti i po sopstvenom saznanju kada oceni da neki organ uprave povređuje ljudska prava i slobode.