“Primeniti izraelski model u Srbiji!” Za revakcinisana lica OVA mera više neće važiti – potreban je samo QR kod?

Infektolog dr Ranković smatra da je ovo dobar način da se stimulišu građani da se vakcinišu, posebno mladi ljudi, koji prave kućne žurke, igraju kolo na Adi i ponašaju se kao da korona ne postoji.

vakcina
pixabay.com

U Srbiji bi trebalo da se primeni model koji važi i u Izraelu, odnosno da se ljudima, koji imaju dokaze da su vakcinisani, dozvoli da idu u kafiće, restorane, bioskope, koncerte, sporstke događaje, kaže infektolog prof. dr Žarko Ranković.

Oni bi morali da imaju neki dokaz o vakcinaciji, bilo na papiru bilo QR kod na telefonu. Naravno u svim objektima i na svim događajima bi trebalo obezbediti fizičku distancu, a popunjenost kapaciteta bi morala biti manja – na primer za trećinu. Tako bi, ako je kapacitet stadiona 20.000 mesta, bilo popunjeno od 5.000 do 7.000 mesta. U salama, na koncertima i pozorišnim predstavama, bi trebalo da bude smanjen broj sedišta, odnosno da svako drugo bude prazno. Ako bi se ovo poštovalo, ne vidim potrebu da vakcinisani na ovim događajima nose masku – kaže Ranković.

On smatra da je ovo dobar način da se stimulišu građani da se vakcinišu, posebno mladi ljudi, koji prave kućne žurke, igraju kolo na Adi i ponašaju se kao da korona ne postoji.

– Ako svi imamo mogućnost da se vakcinišemo, onda to ne može biti diskriminacija. Oni koji neće da se vakcinišu predstavljaju opasnost za širenje zaraze, te samim tim moraju i snositi neke konsekvence.