PRIMIRJE U SIRIJI: Rusi i Amerikanci se dogovorili o prekidu vatre, naredni pregovori 7. marta

Savet bezbednosti
Beta

Primirje u Siriji, za koje su posredovale Rusija i SAD, stupilo je na snagu, a terorističke grupe Islamska država i Nusra front isključene su iz sporazuma.

 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ranije je usvojio rezoluciju kojom podržava prekid vatre između suprotstavljenih strana u Siriji.

Naredna runda mirovnih pregovora zakazana je za 7. mart.

SAD su pozvale Rusiju da poštuje dogovor o prekidu vatre u Siriji, uoči stupanja na snagu prirmirja u toj zemlji u kojoj je u građanskom ratu započetom pre pet godina stradalo više od 260.000 ljudi.

Rusi su se obavezali da neće sprovoditi vazdušne napade na grupe koje smatramo umerenom sirijskom opozicijom – izjavio je portparol Stejt departmenta Mark Toner i dodao da je vreme da se pređe “s reči na dela”.

Dogovor o prekidu vatre nedavno su postigli SAD i Rusija, a prihvatili da ga poštuju sirijske vlasti, opozicione grupe, kao i Turska.

Prekid vatre je privremen i ne odnosi se na ekstremistčke grupe, Islamsku državu i sirijski ogranak Al Kaide Front el Nusra.

Američko-ruski dogovor o prekidu vatre u Siriji koji treba večeras da stupi na snagu, biće primenjen na malom delu zemlje, jer džihadisti iz Islamske države i Fronta el Nusra, koji su izuzeti iz tog dogovora, kontrolišu više od polovine sirijske teritorije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je da će prekid vatre biti primenjen u većini predgrađa Damaska, u južnoj provinciji Dera, severnom delu centralne provincije Homs, provinciji Alep i na neki manjim delovima zapadno od grada Alep. Francuski analitičar i stručnjak za Siriju Fabris Balanš izjavio je da će prekid vatre obuhvatiti samo oko deset odsto sirijske teritorije.

Očekuje se da će sukobi biti nastavljeni na područjima pod kontrolom džihadistia, u provincijama Deir Ezor na istoku, Raka na severu i Idleb na severozapadu.

Primirje se neće odnositi ni na provinciju Kunetra na jugu, u blizini Golanske visoravni ,gde se takođe nalaze džihadističke grupe.