PRINC ČARLS POČEO GOVOR NA SRPSKOM JEZIKU: Evo šta je poručio Balkanu

Princ Čarls
Beta

Svečanim prijemom u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola završena njihova poseta Srbiji. Na prijemu bilo 200 zvanica. Princ počeo govor na srpskom i uputio poruku mira celom Zapadnom Balkanu.

 

Posle 38 godina prinčevski par iz Velike Britanije posetio je Srbiju. Dvodnevna poseta princa okončana je večeras, svečanim prijemom u Skupštini Srbije. Princ Čarls je na prijemu razgovarao sa brojnim zvanicama, a na kraju je i održao govor u kom je pozvao narode u regionu da ne budu zarobljenici prošlosti, već da se okrenu pomirenju. Princ je dočekan gajdama, prijemu su prisustvovali brojni predstavnici javnog i kulturnog života, svirale su se pesme Bitlsa, ali i “Tamo daleko”.

Princ je počeo obraćanje okupljenima na srpskom – rekao je sve ovo: “Drage dame i gospodo veliko je zadovoljstvo da sam danas ovde u prilici da vam se kratko obratim”. On je potom nastavio govor na engleskom o zajedničkim bitkama Srbije i Velike Britanije kroz istoriju, kao i humanitarnim radnicama iz Britanije koji su pomagali Srbiji u Prvom svetskom ratu”, prenosi Mondo.rs.

– Moj zaključak je sledeći – samo poverenje i ljudi neće patiti. Duboko se nadam da će zemlje Zapadnog Balkana biti promenjene vašom potrebom za mirom. Biće potrebna i hrabrost za to. Imate divne tradicije, verske tradicije, vaše vlade su otvorene, turistički potencijal koji posedujete može da bude vaša snaga. Imate mnogo heroja u regionu – majka Tereza je bila Albanka i rekla je “Mi osećamo da je ovo što radimo samo kap u okeanu, ali okean bi bio manji bez te kapi”. Potrebna je, dakle, spremnost svih za pomirenje – od političara do svih ostalih. Princ je citirao i Andrića – da ništa nije važnije od mostova, ali da mostovi ne znače ništa ako se preko njih ne prolazi. Nigde kao na Balkanu ne oseća se težina istorije a zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već treba raditi na pomirenju. Velika Britanija je sa vama dok gradite budućnost. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost – poručio je on.

U govoru je princ podsetio i na teške trenutke iz prošlosti, evocirao je uspomene na ’90-te, pričao je i o rušenju mosta u Mostaru. Potom je pozdravio izuzetan napredak u odnosima u regionu. Ključan je dijalog, kaže princ.