Prinčevski par na Kosovu, princ Čarls DOBIO ODLIKOVANJE

Princ Čarls
Beta

Britanski princ Čarls nastavio je danas posetu Kosovu susretom sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom i posetom glavnom štabu Kfora.

 

Kako je iz Jahjaginog kabineta, ona je sa princom od Velsa i vojvotkinjom od Kornvola razgovarala o situaciji na Kosovu.

 
Ona je tom prilikom princa Čarlsa odlikovala medaljom za mir, demokratiju i humanizam “Dr Ibrahim Rugova” zbog doprinosa u podržavanju mira, sklada i razumevanja među narodima na Kosovu i šire, navodi se u saopštenju, a prenosi RTK 2.

Kosovska predsednica je, kako se dodaje, zahvalila princu Čarlsu na “bitnoj ulozi Velike Britanije za slobodu i nezavisnost Kosova i izgradnji stabilne demokratije”.

Princ od Velsa, koji današnjom posetom Kosovu završava višednevnu turneju po regionu, posetio je Glavni štab Kfora gde se sastao sa britanskim vojnicima pripadnicima međunarodne vojne misije na Kosovu.

Princa od Velsa dočekali su u bazi “Film siti” komandant KFORA general-major Giljelmo Luiđi Miljijeta i počasna garda.

Tokom posete, princ se sastao i sa pripadnicima kanadskih i irskih kontingenata, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je, između ostalih, ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O’Konel.

Tom prilikom, princ Čarls je položio venac na spomenik poginulim britanskim vojnicima, ali i ostalim pripadnicima KFOR-a.

Vojvotkinja od Kornvola se na Kosovu Polju sastala sa pripadnicima aškalijske, romske i egipćanske zajednice.

Britanski princ i vojvotkinja od Kornvela posetili su danas u Prizrenu saborni hram Svetog Đorđa gde su ih dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira 

Domaćin posete vladika Taodosije je preneo princu Čarlsu da su mnoge crkve uništene u martovskom pogromu, pokazavši mu slike martovskog stradanja.

Nakon toga su teolozi su otpevali Vaskršnji tropar, navodi RTK2.

Britanski princ se kasnije upoznao i sa Srbima povratnicima u Prizrenu.

Oni su mu preneli da žele da ostanu na svojim ognjištima, a on im uzvratio rečima da će se moliti za njih, prenosi RTK2.

Britanski princ Čarls izjavio je danas, na otvaranju medjuverske konferencije u Prizrenu, da je u pomirenju put u bolju budućnost.

“Potrebno je da gradimo mostove. Potrebno je ponovo da izgradimo temelje. Čuo sam mnoge priče, teške priče i voleo bih da mogu da pomognem tim ljudima. Ali moramo preći taj most, osveta nije rešenje, put za bolju budućnost je u pomirenju”, rekao je princ od Velsa.

On je, prethodno, u Prizrenu posetio pravoslavni saborni hram Svetog Đorđa, Sinan pašinu džamiju i katoličku crkvu “Majke pomoćnice”.

Razgovarao je sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, muftijom Naimom Trnavom, biskupom Đerđem Dodom.

U razgledanju grada princu Čarlsu je pomagao Arbor Morina, predsedavajući Saveta za kulturu baštinu istorijskog dela Prizrena.

Tokom obilaska grada, britanski princ pretolonaslednik popio je kafu na Trgu Šadrvan.