PRIPREMALI AKCIJU JOŠ PROŠLE NEDELJE: Albanci otkrili ko je naložio hapšenje Marka Đurića!

Marko Đurić
Print screen/You Tube

Generalni sekretar Alijanse za novo Kosovo Rahim Pacoli rekao je da je Hašim Tači još u petak, 23. marta, pripremio scenario za hapšenje šefa vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

 

Prema pisanju portala Arbreh.info, Tači je direktno naredio direktoru kosovske policije Špendu Madžuniju da u ponedeljak ujutru pošalje elitne policijske jedinice u severni deo Mitrovice, gde je, kako se navodi, spektakularno uhapšen Đurić.

Rahim Pacoli je za portal Arbreh.info, blizak Alijansi za novo Kosovo, čiji je lider ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, rekao da je Tači, bez prethodnih konsultacija, još u petak, 23. marta, pripremio scenario za hapšenje šefa vladine Kancelarije za KiM u Kosovskoj Mitrovci Marka Đurića.

Tači je inače 23. marta bio na trilateralnom sastanku u Briselu, sa Federikom Mogerini i predsednikom Srbije, a tom sastanku prisustvovao je i Đurić.

Đurić je inače istog dana prvi put poslao i obaveštenje Prištini da u ponedeljak, 26. marta, namerava da učestvuje na sastanku u okviru unutrašnjeg dijaloga u Kosovskoj Mitrovici.

Posle toga iz Kancelarije su išla još dva dopisa s tim u vezi.

Iz Prištine se sve vreme insistira na tome da je Đurić hapšen jer nije poštovao negativan stav prema njegovoj poseti.

Prema Pacoliju, hapšenje je, međutim, isplanirano još u “startu”, 23. marta.

On je, inače, ocenio da je Tači tim potezom protekle nedelje napravio nered na političkoj sceni i ugrozio bezbednost Kosova. 

Štaviše, sumnja se da je predsednik Tači koristio policiju i juče, kada je rano ujutru uhapšeno šest turskih državljana, pripadnika pokreta FETO Fetulaha Gulena, koji su zatim proterani u Tursku, piše ovaj medij.

Taj potez izazvao je reakcije premijera Ramuša Haradinaja, predsednika parlamenta Kadrija Veseljija i drugih političkih predstavnika u Prištini, koji su rekli da o ovoj akciji nisu bili obavešteni.

To je, kako se navodi, dovelo do odluke Haradinaja da smeni ministra Fljamura Sefaja i šefa KIA Dritona Gašija.

Alijansa za novo Kosovo i njen lider Bedžet Pacoli protive se Haradinajevoj odluci da smeni ministra Sefaja jer je, kako navodi šef te stranke, Sefaj je postupao po Tačijevom naređenju.

Gazeta ekspres konstatuje da tek što je Haradinaj smenio Sefaja, Alijansa za novo Kosovo otkriva ko je naredio hapšenje i deportaciju šest turskih građana, menadžera i profesora škole “Mehmet Akif”, čije, kako se navodi, glave zahteva turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.