PRIPREMITE SE TEMELJNO: Pitanje koje postavljaju svi poslodavci zbunjuje i najiskusnije

Kada se pripremate za intervju za posao, važno je unapred znati odgovore na direktna i uopštena pitanja, ne samo na stručna.

Razgovor za posao
sxc.hu

Naizgled jednostavno pitanje za odgovor koje se često postavlja je: “Zašto baš Vi?”.

Prema rečima novinarke Suzi Velč, dobar odgovor podrazumeva da pogodite tri mete zaredom, jer ako to ne učinite vi, idući dobro pripremljeni kandidat hoće.

Početak odgovora bi trebalo da zvuči ovako: Trebalo bi da me zaposlite jer imam veštine, vrednosti i želju za rezultatima od prvog radnog dana.

Tu izjavu ćete pojačati ako sledite tri iduća koraka.

1. Istaknite svoje veštine

Prvo obasnite veštine koje nudite i kako ste zbog njih, baš vi, savršen izbor za ponuđeni posao.

Na primer potrebna vam je kvantitativna analiza. To je bio moj glavni predmet na fakultetu. Ili: Tražite inovacije? To je upravo ono što sam radio na svom zadnjem poslu.

– Ključ je u tome da budemo što konkretniji. S vašim posebnim sposobnostima i iskustvima, vi ste deo slagalice potreban kompaniji – istakla je Velč.

2. Pokažite svoje vrednosti

Vreme je da istaknete kako se vaše vrednosti i vrednosti organizacije podudaraju.

– Ovo su vrednosti vaše kompanije, koje ja slučajno jako dobro poznajem. I ono što je sjajna vest – ne samo da delim te vrijednosti, ja ih i sprovodim – navodi Velč.

Velč je dodala da ćete dobiti bonus bodove ako imate stvarnu priču “koja pokazuje demonstraciju te izjave u akciji, sa primerom vaše upornosti i autentičnosti”.

3. Recite im koliko želite posao

Biti transparentan o tome kako želite posao, napomenula je Velč, može biti neprijatno. Traženje posla je nezgodno i ranjivo iskustvo, a imati pri tom ravnotežu i staloženost, otkrivajući želju za poslom potencijalnom poslodavcu.

Velč podstiče tragače da iskreno kažu koliko žele određenu poziciju, jer će to poslodavci oceniti privlačnim i autentičnim.

Verovatno ćete dobiti spomenuto pitanje na intervjuu za posao. Ključ je pri tom, poručila je Velč, “ne dopustiti da vas ono zbuni”.loading...