PRIRODNI FENOMEN GODINAMA PRIVLAČI TURISTE: Poslednji ples miliona insekata na Tisi (VIDEO)

Juče su na reci pored Kanjiže okupljeni su svedočili još jednom cvetenju Tise, prirodnom fenomenu koji se dešava na svega tri lokacije na čitavom svetu - i to upravo na Tisi kod Kanjiže, te Novog Bečeja, kao i na teci Hoanho u Kini.

screenshot/twitter.com/Marina

Prirodni fenomen poznat kao cvetanje Tise, počeo je na delu toka od Kanjiže do Horgoša. Intenzitet cvetanja reke bio je nešto slabiji prvog dana, a poznavaoci prilika navode da će biti pojačano u narednih dan ili dva.

Nema pravila o terminu “cvetanja Tise”. Insekt poznat kao tiski cvet izlazi na površinu vode neposredno pred sumrak, odigra ljubavni ples i za nekoliko sati ugine.

Ova pojava je i znak za ribolovce na Tisi, jer se nakon nje povećava broj riba na ovom području.

– Uopšte za sve ribe mamak je. Prirodni mamak, najviše voli riba tiskog cveta, ali tiski cvet – ne sme da se peca s njim. Zabranjeno je – upozorava Jožef Juhas, ribolovac iz Kanjiže.

Tiski cvet živi u posebnim uslovima na dnu reke, kakvi su između Horgoša i Kanjiže.

– Tu je ta prirodna pogodnost gline i milja koji je pomešan dole. Zato se te larve i razvijaju na ovom području – dodaje Friđeš Balint iz Horgoša.

Zahvaljujući tiskom cvetu Kanjižu krajem juna posećuje stotine turista.

– U ovom delu Tise reke su baš najbolji uslovi za cvetanje, i kao što su i nama rekli – u ostalim delovima, znači Senta i Ada – nije intenzivno cvetanje – objasnio je član Opštinskog veća Kanjiže, Žombar Ujvari.

Sem kod Kanjiže, cvetanje Tise se očekuje i kod Novog Bečeja. Ova pojava je jedan od najvažnijih dokaza da je vodotok čist.