PRIŠTINA TVRDI DA JESTE, ALI… Gvineja Bisao demantuje da je priznala nezavisnost Kosova!

Umaro Sisoko Embalo
Beta

Gvineja Bisao demantovala je da je priznala Kosovo kao nezavisnu državu, objavio je premijer te zapadnoafričke države Umaro Sisoko Embalo tokom konferencije za novinare u Beogradu.

 

Ja sam zaista iznenađen situacijom što se tiče Kosova. Zaista nisam video nijedan papir koji govori o priznanju Kosova – rekao je premijer Gvineje Bisao na zajedičkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Naglasio je da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Dačić je rekao da je hteo da javnost od predsednika vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Dačić je naglasio da na spisku tih zemalja koje ističe Priština treba precrtati i Surinam i Gvineju Bisao. 

Prema pisanju sajta na kojem vlasti u Prištini broje zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, Gvineja Bisao je “priznala Kosovo” 14. januara 2011. godine.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, tada, da je Gvineja Bisao 74. država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Površina Gvineje Bisao je 36.125 kilometara kvadratnih. Prema proceni iz 2010, ta afrička država je imala 1.647.000 stanovnika. Glavni grad je Bisao, u kom živi četvrtina stanovništva.

Nezavisnost od Portugalije Gvineja Bisao stekla je 1974. godine. 

Nedavno je država Surinam povukla priznanje Kosova kao nezavisne države, a ta odluka je doneta 27. oktobra 2017. godine.

Prethodno je 2013. godine afrička država Sao Tome i Principe poništila priznavanje Kosova, jer odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini. 

Priština tvrdi da je daleko veći broj zemlja priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova od zvaničnih 106.