PRITISAK NA SRBIJU SVE VEĆI: Predsednik Vučić zabrinut – OVO bi mogao biti NAJVEĆI problem

Predsednik je podsetio da u Srbiji ima dovoljno hrane, dok nestašice istovremeno haraju Evropom.

TV Pink/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje je u jutarnjem programu na TV Pink gde se dotakao i teme ruske nafte i sankcija.

 Čekamo da EU pronađe izuzetak za treće zemlje i njihovoj mogućnosti da uvoze naftu iz Rusije, kao što je to juče Fajnenšel Tajms najavio. Ako ne, onda moramo da tražimo rešenje jer ne možemo, i ne smemo da dozvolimo da naši građani budu i dan bez nafte – rekao je predsednik Aleksandar Vučić jutros na TV Pink.

Podsetimo, ukoliko do 15. maja Evropska unija ne donese drugačiju odluku, Naftna industrija Srbije više neće moći da uvozi naftu.

Novi paket restriktivnih mera, zabranjuje kompanijama iz Evropske unije da obavljaju transakcije sa ruskim državnim kompanijama.

Ali, dodatno, kompanijama iz Evropske unije nije dozvoljeno ni “poslovanje sa subjektima u trećim državama, koje su u većinskom vlasništvu sankcionisanih ruskih kompanija”.

Kako je juče objavio Fajnenšal Tajms, Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama fosilnih goriva iz Rusije.

Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanjem gorivom usled nove runde restrikcija, preneo je Fajnenšal Tajms.

Predsednik je podsetio da u Srbiji ima dovoljno hrane, dok nestašice istovremeno haraju Evropom.