PRIZNANJE SA KOSOVA KOJE NIKO NIJE OČEKIVAO: “Pripadnici OVK su počinili zločine nad Srbima”

Prvi savetnik odlazećeg kosovskog premijera, Škeljzen Gaši, izjavio je da Dik Marti nije antialbanac, navodeći da se sumnja da su pripadnici OVK počinili zločine nad srpskim civilima.

Kosovo
Wikipedia

“Zločini su počinjeni od strane naoružanih pripadnika OVK nad srpskim civilima”, rekao je Gaši na prištinskoj televiziji “T7”.

“Gde ja kažem da Dik Marti nije antialbanac, naprotiv, Marti je objavio izveštaj, koji govori o zločinima koje su pripadnici OVK počinili nad nevinim civilima”, naveo je Gaši, a prenosi RTS.

Na intervenciju TV voditelja da se radi o “sumnji da su ih počinili”, Gaši kaže: “sumnja se da imamo 1.000 ubijenih srpskih civila”.

Na Gašijeve optužbe reagovali su veterani OVK i stranke nastale iz te organizacije, nazivajući ga “srpskim advokatom”.

Više od 60 bivših lidera i pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova biće optuženi po nalogu Specijalnog tužilaštva za dela počinjena krajem 2000. godine, a među prvima su Azem Sila, Daut Haradinaj, Šukri Buja, Sokol Dobruna…

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.