PRIZNANJE ZA HRABROST: Profesor iz Velike Plane dobio Svetosavsku nagradu

Ministar prosvete Mladen Šarčević uručio je danas u Vladi Srbije tradicionalne Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu a među nagrađenima je i profesor fizičkog vaspitanja u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani, Slavoljub Stojadinović koji je razoružao čoveka koji je naoružan upao u tu školu. 

printscreen/youtube.com/RTV Plana Velika Plana

Navodeći da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije, ministar je ocenio da je jedan od razloga što to priznanje ima poseban značaj to što nosi ime po istorijskoj ličnosti “sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje”.

– Meri se zaista precizno doprinos pojedinaca, institucija u unapređenju obrazovanja i vaspitanja. Svake godine, među dobitnicima su i predstavnici lokalnih samouprava, kompanija, naučnih institucija i drugih organizacija, ali i pojedinaca. Mislim da dobitnici nagrade predstavljaju svojevrsan uzor – naveo je Šarčević, a prenelo Ministarstvo prosvete.

Medju nagrađenima za 2019. godinu su direktorka predškolske ustanove “Stonogica” iz Sremske Mitrovice Vesna Stanimirović, vaspitač Miloš Zorica iz predškolska ustanova “Čukarica” – vrtića “Bajka”, nastavnik engleskog jezika u OŠ “Heroj Radmila Šišković” iz Smederevske Palanke Dragana Andrić i učiteljica požarevačke OŠ “Kralj Aleksandar Prvi” Nataša Nikolić Gajić.

Priznanje je pripalo i OŠ “Vuk Karadžić” iz Žitkovca, nastavniku Tehnike i tehnologije u OŠ “Vuk Karadžić” iz Beograda Marini Lakčević, nastavniku informatike i računarstva u vranjskoj OŠ “Svetozar Marković”, Saši Ristiću, učenici 4. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu Jeleni Ivančić, učeniku 4. razreda Muzičke škole “Vatroslav Lisinki” u Beogradu Urošu Jaćeviću.

Svetosavska nagrada dodeljena je i direktoru novosadske Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”, Radivoju P. Stojkoviću, direktoru Tehničke škole iz Valjeva Branku Goloskokoviću, nastavniku veterinarske medicine u Poljoprivrednoj školi iz Bačke Topole, Atili Poši, mentoru mladim talentima – srednjoškolcima iz Regionalnog centra za talente Beograd, Borisu Pejinu.

Nagradjeni su i Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” iz Beograda, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dejan Filipović i dekan Fakulteta Tehničkih nauka u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić.