PRIZORI “RUŠENJA” ZEMUNSKE KULE UZNEMIRILI BEOGRAĐANE: Otkriveno šta se zaista dešava (VIDEO+FOTO)

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda saopštio je danas da se na Zemunskoj tvrđavi vrši rekonstrukcija i restauracija te da je obnova te tvrđave čin očuvanja identiteta starog Zemuna.

FAcebook printscreen

U saopštenju je navedeno da su pripremni radovi počeli u decembru 2018. godine, a završetak radova je planiran za kraj juna 2019. 

Navedeno je i da je projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave tokom prošle godine podeljen u dve faze kako bi se i sredstva pribavila iz različitih izvora.

Prvu fazu projekta finansira Ministarstvo pravde, dok drugu fazu projekta finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

“Najveći izazov predstavljaju radovi na obnovi obrušene jugoistočne kule Zemunske tvrđave, koji su započeti zemljanim radovima na iskopu rovova do kote temelja kako bi se prema projektu konstrukcije delimično obnovila kula koja predstavlja potencijalnu opasnost za stambene kuće na padini Gardoša”, navode iz Zavoda za zaštitu spomenika Beograda.

U saopštenju piše i da je deo ostatka bedema demontiran na predlog statičara zbog bezbednosti izvođenja radova i biće ponovo ugrađen u bedem.

Navedeno je da su pojedini delovi tvrđave u derutnom stanju i izloženi ubrzanom propadaju da je tvrđava dodatno devastirana bespravnom izgradnjom objekata na njenoj parceli.