PROBISVET KOJI SE OKRENUO BOGU: Upoznajte monaha koji živi sam na STENI

Maksim Kavtaradze
facebook/ screenshot

Crkva koja se nalazi na vrhu krečnjačke stene Katski stub, visoke 40 metara, u Gruziji je najizolovanija na svetu. Posvećena je Maksimu Ispovedniku, hrišćanskom svecu, i napravljena je kao dom za pustinjake. Takođe je i dom ocu Maksimu već punih 20 godina.

 

Maksim Kavtaradze (63) je bivši alkoholičar i robijaš, koji je odlučio da život posveti Bogu. On je u vreme SSSR radio na kranu.

Ova crkva je sagrađena između VI i VIII veka. Od tada su se različite religijske zajednice naseljavale na ovom mestu. Tako da sam i ja odlučio da svoje stvari prenesem ovamo i da se tu skrasim– kaže otac Maksim.

Najbliže selo je udaljeno nešto više od devet kilometara. Njegovi sledbenici su ti koji mu dostavljaju sve potrebne namirnice, pomoću specijalnog mehanizma. Sa ove stene on silazi samo jednom ili dva puta nedeljno kako bi se molio sa svojim sledbenicima. Potrebno mu je potom dvadeset minuta kako bi se ponovo popeo do crkve.  

 

Ovo će nastaviti da praktikuje sve dok ne bude bio previše star da silazi sa stene.

Tokom prve godine mog boravka ovde u mojoj kućici nije bilo ničega, pa sam morao da spavam u starom frižideru kako bih se zaštitio od vremenskih neprilika– kaže otac Maksim.

Za neke je ovo egzotično, a da za druge ekscentrično da se živi ovako izolovanim životom u 21. veku, ali mi smo monasi i naš posao je da se molimo. Ovo je naš lični izbor– kaže otac Elizbar.

Pogledajte VIDEO:loading...