PROBLEMI NA KOSOVU: Policija odblokirala put Srbima, Albanci stoje sa kamenicama

Priština
Printscreen/Youtube

Pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije (ROSU) odblokirali su put kojim bi raseljeni Srbi trebalo da stignu na Velikogospojinsku liturgiju u mestu Mušutište kod Suve Reke. Tu se nekoliko stotina Albanaca jutros sukobilo sa policijom, koja je upotrebalo pendreke i suzavac. U neredima je, više ljudi povređeno.

Kako javlja Srna sa mesta incidenta, u sukobu policije i Albanaca povređeno je nekoliko policajaca i albanskih ekstremista, dok je njih dvadesetak privedeno.

 
Okupljeni Albanci su se povukli pored puta, ali su pripremili gomile kamenja, kojim su gađali i pripadnike specijalne policije.

Očekuje se da uskoro ovim putem prođe i kolona sa raseljenim Srbima.

Pripadnici Rosu intervenisali su jutros kako bi uklonili okupljene Albance, pri tome su upotrijebili suzavac i palice, a nekoliko lica je privedeno.

Pripadnici kosovske specijalne policije, uhapsili su više demonstranata. Policajci u opremi za razbijanje demonstracije sa šlemovima i štitovima.

Srbe zaustavila policija, čekaju rasplet

Srbi su sa tri autobusa stigli na pet kilometara od Mušutišta, gde ih je policija zaustavila.

Oni čekaju dozvolu za odlazak u selo jer su dobili garancije od policije da će biti bezbedno sprovedeni do porušene crkve Bogorodice Odigitrije, na čijim bi temeljima trebalo da bude služena Sveta Velikogospojinska liturgija.

Albanci, mahom, meštani Mušutišta, blokirali su put koji vodi prema crkvi Bogorodice Odigitrije koja je porušena i na čijim temeljima su jutros raseljeni Srbi trebali da prisustvuju liturgiji povodom praznika velike Gospojine.

Na licu mesta nalaze se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su, kako javlja Tanjugov reporter s lica mesta, uhapsili par demonstranata i pokušavaju da oslobode prolaz Srbima.

Demonstranti nose albanske zastave i uzvikuju parole “UCK, UCK”.

Oko 150 raseljenih Srba nalazi se u tri autobusa i čekaju rasplet situacije.

Ranije je iz Eparhije raško-prizrenske najavljeno da liturgiju u Mušutištu treba da služi jerej Slobodan Đorić uz sasluženja monaha iz Visokih Dečana. Početak liturgije je bio najavljen za 8.30 časova.

Iz Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova najavljeno je da će liturgiji prisustvovati ministar Dalibor Jevtić, koji bi zajedno sa raseljenim Srbima iz Mušutišta trebalo da stigne autobusom do temelja porušene crkve Bogorodice Odigitrije.

Albanci pozivali na incidente

Albanci iz Mušutišta putem društvenih mreža pozivali su prethodnih dana sunarodnike iz Suve Reke i okolnih sela da danas od 7.00 do 22.00 časa svojim prisustvom spreče dolazak Srba u Mušutište.

Služenje liturgije za danas je najavljeno i u Crkvi Uspenje Presvete Bogorodice u Đakovici povodom slave te srpske svetinje, a u organizaciji Udruženja Đakovčana.loading...