PROBLEMI ZA NAJSTARIJE PACIJENTE: Kada pobede kovid 19 nemaju gde da se vrate

Stanari pojedinih ustanova za stare imaju problem sa smeštajem. U gerontološkim centrima zaraženo 350 korisnika i 97 zaposlenih.

Pixabay

Pojedini vlasnici domova za stare ne žele da posle preležanog kovida 19 u svoje sobe vrate doskorašnje stanare. Veliki problem, ocenjuje dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu, nastaje sa ovim pacijentima po njihovom otpuštanju iz bolnica.

Reč je, kako je naglasio, obično o osobama čija su deca u inostranstvu i o njima nema ko da brine. Takođe, problem predstavlja i gde zbrinuti izlečene pacijente koji su beskućnici, a nakon bolničkog lečenja trebalo bi još određeno vreme da provedu u samoizolaciji. Situacija, po njegovom mišljenju, mora sistemski da se reši za te pacijente.

U Ministarstvu za rad ističu da se smeštaj korisnika u državne domove radi obradom nadležnog Centra za socijalni rad, dok je smeštaj u privatnim, predmet neposrednog ugovaranja sa korisnikom ili njegovim starateljem, pišu “Novosti”.

– U zavisnosti od situacije, povratak korisnika posle lečenja, ako su ispunjeni prethodno izneti uslovi, prati Centar za socijalni rad, korisnik ili njegov staratelj – kažu nadležni.

Prema podacima od 4. maja, zaraženo je 350 korisnika i 97 zaposlenih u socijalnim ustanovama, međutim, podatak o broju preminulih stanara staračkih domova od virusa korona iz resornog ministarstva nismo dobili. Prema nezvaničnim podacima oko četvrtine umrlih od kovida 19 u Srbiji su upravo korisnici domova za stare. Samo iz niškog Gerontološkog centra preminulo je više od 40, a velika žarišta bile su i privatne ustanove “Doživeti stotu” u Zemunu, “Stara pruga” na Umci, “Eskulap” u Nišu i “Radost” u Negotinu.

– Postupajući po Uredbi Vlade, domovi za smeštaj u kojima se pojavio virus organizuju karantin od 14 dana i sarađuju sa nadležnim epidemiološkim službama koje kontrolišu stanje u njima. Odluka o povratku korisnika sa lečenja se donosi na osnovu mišljenja epidemiološke službe i prethodi joj testiranje korisnika na virus i postojanje tehničkih mogućnosti doma da organizuje preventivnu izolaciju korisnika po povratku – kažu u ministarstvu.

Prema saznanjima Radoslava Milovanovića, predsednika Udruženja privatnih ustanova za stare, nijedan korisnik doma nije posle izlaska iz bolnice i drugog negativnog testa na kovid 19 ostao bez smeštaja.