PROCENITE SAMI: Da li je Sergej Trifunović preterao sa OVAKVIM komentarima na račun voditeljke sa RTS-a

Poverenica za rodnu ravnopravnost Brankica Janković osudila je danas uvredljive izjave predsednika Pokreta slobodnih gradjana Sergeja Trifunovića o novinarki Radio-televizije Srbije Oliveri Jovićević.

Beta

– Upozoravamo da učestale seksističke opaske, uvrede i omalovažavanje žena pokazuju da kod pojedinaca postoji odsustvo svesti o odgovornosti za javno izgovorenu reč – navodi se u saopštenju poverenice.

Kako je ocenjeno, diskriminacija po bilo kom osnovu je zabranjena zakonom, a političari imaju posebnu odgovornost i nedopustivo je da iznose bilo kakve diskriminatorne, uvredljive i omalovažavajuće stavove.

U saopštenju se dodaje da su novinari zbog svog posla češće izloženi “neargumentovanoj i neprimerenoj kritici”, a ocenjeno je da su predmet češće novinarke koje se, kako se navodi, “svode na seksualne objekte i izložene su seksističkim, mizogenim i uvredljivim kvalifikacijama”.

Trifunović je na Tviteru objavio da emisija koju Jovićević vodi postoji da ne bi radila na poziv, insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dodje na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao.

Ispod te objave usledilo je više uvredljivih pretnji.