PROČITAJTE PRE ODLASKA U BANKU! Sve što treba da znate ako razmišljate o STAMBENOM KREDITU

Planirate da kupite stan, ali nemate dovoljno sredstava i razmišljate o stambenom kreditu?

Zgrada Terasa
Pixabay.com

Stambeni krediti su efikasan i jednostavan način da nabavite novac za kupovinu prvog doma, a njihova otplata ne mora da predstavlja prevelik teret za vaš budžet. Međutim, ukoliko niste dovoljno informisani i upućeni za stanje na tržištu, otplata duga može postati prava noćna mora.

Zato pre donošenja ove velike odluke, važno je da istražite sve o stambenim kreditima i uporedite ponude koje različite banke nude.

U nastavku teksta pročitajte sve o stambenim kreditima kako biste mogli da procenite koji su najpovoljniji stambeni krediti i na šta sve treba da obratite pažnju.

Kreditna sposobnost – kako znati da li ste kandidat za stambeni kredit?

Kako novac koji se pozajmljuje za kupovinu stana nije mali, pre nego što odluči da li ste kandidat za kredit ili ne, banka proverava da li ispunjavate određene uslove, odnosno da li ste kreditno sposobni.

Kako biste bili kreditno sposobni, potrebno je da ispunjavate set uslova koje je banka odredila, kao neku vrstu garancije da ćete biti u mogućnosti da pozajmljeni novac i vratite banci po dogovorenom načinu isplate. Iako su uglavnom slični, ovi uslovi se mogu i razlikovati od banke do banke, pa je važno da istražite uslove svake banke u opticaju.

A, kako koje sve uslove kreditna sposobnost podrazumeva?

Za početak, svaka banka pri podizanju kredita traži učešće – deo novca koji je potrebno dati unapred. Ovaj iznos zavisi od banke do banke, ali je uglavnom 20% od ukupnog iznosa pozajmice. Pojedine banke za kupovinu prvog stana odobravaju učešće i od 10%, pa ukoliko i vi kupujete prvi stan, istražite različite banke kako bi iskoristili ovu pogodnost.

Takođe, postoji mogućnost i za uzimanje kredita bez učešća, što podrazumeva podizanje hipoteke nad nekretninom u vašem vlasništvu čija je vrednost veća za najmanje 30% od kredita koji podižete.

Zatim, kako biste uopšte i podneli zahtev za stambeni kredit, morate biti stalno zaposleni minimum godinu dana pre apliciranja za kredit, a u zavisnosti od vaših mesečnih primanja zavisi koji će vam iznos kredita banka odobriti, po kojoj kamatnoj stopi i u kom roku isplate.

Banke obično odobravaju kredite, za koje je mesečna rata minimum 2 puta manja od vaše mesečne plate. Ukoliko imate i druge pozajmice, ukupan iznos rata za sve kredite ne sme biti veći od 60% vaše zarade.

Sledeći uslovi koje morate ispuniti su starosni kriterijum i uredna kreditna istorija. Potrebno je da imate između minimum 21 godinu pri podizanju kredita i maksimalno 70 pri isplati poslednje rate, a banke pri razmatranju da li ste dobar kandidat za stambeni kredit uvek proveravaju vašu kreditnu istoriju.

To znači da banke proveravaju izveštaj kreditnog biroa – da li ste trenutno u nekom zaduženju, da li ste u zadnjih nekoliko godina bili u zaduženjima ili ste uredno isplaćivali svoje obaveze, kao i da li imate druge kredite i da li ih redovno isplaćujete.

Ukoliko sve ove uslove ispunjavate, velike su šanse da će vam banka odobriti kredit!

Pojmovi u vezi kreditiranja koje treba znati

Pored kreditne sposobnosti i učešća postoje i drugi pojmovi koje treba da znate, kako biste prilikom razgovaranja sa zaposlenima u banci bili u potpunosti upućeni u terminologiju i tematiku.

Najvažniji pojmovi sa kojima treba da se upoznate su:

  • Glavnica – osnovni iznos pozajmice koja vam je potrebna, i na njega se obračunava dogovorena kamata.
  • Ukupan iznos kredita – ukupan iznos koji treba da se vrati banci i predstavlja zbir kamate i glavnice.
  • Anuitet – dogovorena rata kredita koju na mesečnom nivou isplaćujete banci. On zavisi od iznosa glavnice, kamatne stope i dogovorenog roka isplate kredita i unapred se određuje sa bankom, pre potpisivanja Ugovora o kreditu.
  • Grejs period – predstavlja period odložene otplate, odnosno period između dobijanja kredita i početka njegove otplate (prve rate kredita). U zavisnosti od dogovora sa bankom, grejs period može biti između nekoliko meseci i nekoliko godina.
  • Žirant – osoba koja je garancija da će kredit biti otplaćen. Ukoliko osoba koja je podigla kredit ne ispunjava svoje obaveze, žirant će nastaviti sa izmirenjem tih obaveza.
  • Refinansiranje kredita – ukoliko postoji problem u otplati kredita, podizanjem kredita za refinansiranje koji ima duži rok otplate i manju mesečnu ratu, može se isplatiti postojeći kredit.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam pružili sve informacije o stambenim kreditima koje će vam pomoći da pronađete onaj najpovoljniji za vas koji će najmanje opteretiti vaš budžet.